eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyar-román gazdasági kamara alakult

Kolozsváron tartotta alakuló ülését a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara. A kamara munkája iránt egyelőre román oldalon nagyobb az érdeklődés.

Románia és Magyarország kapcsolataiban a legkönnyebb nyelv az üzlet nyelve - hangzott el Kolozsváron a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara alakuló ülésén.

A 25 tag által alapított kamara létrehozásáról még a tavaly októberi bukaresti román-magyar kormányülésen született elvi egyezség, a tényleges megalakításban azonban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) volt a kezdeményező fél.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: ez az első, valamely más országgal közösen nyitott magyar kamara, de az előkészítés fázisában van már a magyar-horvát kamara, és a sort minden bizonnyal a magyar-orosz kamara folytatjai.

A Románia irányába történő nyitást Parragh László szerint nemcsak a két ország közötti élénk kereskedelmi-, hanem a történelmi és kulturális kapcsolatok is indokolták.

Az áruforgalom tavaly 28 százalékkal növekedett, az elmúlt években pedig mintegy 5.100 magyar vállalat fektetett be Romániában közel 900 millió dollárt.

A kamara megalakulását a magyar kormány 20 millió forinttal támogatta, az alapítók a román kormány támogatásában is reménykednek.

A kamara iránt egyelőre Romániában mutatkozik nagyobb érdeklődés, ezért máris kilátásba helyezték, hogy a kolozsvári székhely mellett Bukarestben is irodát nyitnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×