Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Javuló működési feltételeket várnak a vállalkozások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Ecostat felmérése szerint 2006 első fél évében javulhatnak a kis- és közepes vállalkozások működési feltételei. A nagyvállalatok továbbra is mérsékelten optimisták.

Az idén januárban a kis- és közepes vállalatok üzleti várakozásai javultak az előző hónaphoz képest.

Az Ecostat igazgatója, Belyó Pál szerint az első fél évben a kis- és közepes vállalkozások működési feltételei kedvezőbben alakulnak.

2006 januárjában a kis- és közepes vállalatok üzleti bizalmi indexe 50 százalékra emelkedett. Ez 3 százalékpontos növekedést jelent decemberhez képest. Az adat fél éve folyamatos növekedést mutat – mondta Belyó Pál az InfoRádióban.

Szerinte ez azért van, mert a kis- és közepes vállalkozások érzik a gazdaság teljesítményének javulását. Ennek alapja az, hogy a nemzetgazdaság fejlődési adottságai jók, és a világgazdaság évi növekedésese is javult.

Belyó Pál szerint elsősorban a belföldi kereslet alakulása jelenthet problémát.

A hazai vállalkozások rövid távú előrejelzésében a gondok között a második helyen a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, a harmadik helyen pedig a tőkehiány és az élénkülő verseny áll.

Az Ecostat felmérése szerint a hazai kis- és közepes vállalkozások inflációs előrejelzései továbbra is jóval meghaladják az elemzői várakozásokat.

A vállalkozások 2006-ra 4,8 százalékos átlagos inflációval számolnak, szemben a 2 százalék körüli elemzői előrejelzésekkel.

Ennek azonban nincs túl nagy jelentősége, mert a gazdálkodók hosszú évek óta mindig pesszimistábban ítélik meg az inflációs kilátásokat a tényleges pénzromlásnál.

A 100 legnagyobb hazai cég üzleti várakozása egy hónap alatt nem változott lényegesen. A multik hazai leányvállalatai mérsékelten optimisták.