eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A gázvitában egyelőre egyik fél sem enged

Az oroszok már nem akarnak több engedményt tenni az ukránoknak, Kijev ezzel szemben arra kéri Moszkvát, hogy tárgyaljanak tovább a gázárakról. Ukrajnában bejelentették, hogy hivatalos delegáció utazott Oroszországba.

Kész kétoldalú megállapodást kötni Kijevvel az orosz állam által irányított Gazprom, de további engedményekre nem hajlandó - jelentette ki az orosz gázipari óriáscég szóvivője.

Szergej Kuprijanov úgy vélekedett, hogy eddig túlságosan sok engedményt tettek Ukrajnának, miközben a két ország közötti gázforgalom árát a piaci viszonyokhoz kellene szabni.

A Gazprom megérti, hogy Ukrajna nehéz helyzetben van, és ezért csak fokozatosan tudja bevezetni az új árakat. Ennek ellenére Kijev elutasította a december 31-ei kedvezményes orosz javaslatot - emlékeztetett a szóvivő.

Szergej Kuprijanov közölte: a Gazprom európai szakértői is megerősítették, hogy Ukrajna engedély nélkül vételezett gázt a vezetékekből.

A tárgyalási folyamat meghosszabbítását javasolta Oroszországnak Ukrajna. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára azt mondta, hogy a két ország április 1-jéig folytathatná az egyeztetést a gáztarifa kölcsönösen előnyös megállapításáról.

Ellenkező esetben Ukrajna kész a stockholmi döntőbírósághoz fordulni – tette hozzá Anatolij Kinah.

Ukrajna és Oroszország kedden egyaránt kísérletet tett arra, hogy nemzetközi nyomással érje el a másik „meghátrálását”.

A moldovai és az ukrán elnök közös levélben sürgette az Európai Uniót, hogy a közösség kapcsolódjék be szakértőivel a gázvitába. Vladimir Voronin és Viktor Juscsenko az EU vezetését arra kérte, hogy segítsék elérni az orosz gáz árának befagyasztását a tárgyalások végéig.

Az orosz miniszterelnök az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kormányfőjének írt levelet, amelyben megerősítette az európai gázszállítások garantálását.

Mihail Fradkov közölte: az Orosz Föderáció teljesíteni fogja az uniós és más európai partnereivel kötött gázszállítási szerződéseit.

Viktor Hrisztyenko orosz ipari és energiaügyi miniszter óvott attól, hogy a gázvitát „politikai síkra tereljék”, és úgy állítsák be, mintha Moszkva így akarna nyomást gyakorolni a Nyugat-barát ukrán vezetésre.

A Gazprom a jövőben piaci alapokon akarja értékesíteni ezt a földgázt – erősítette meg.

Viktor Hrisztyenko úgy vélekedett, hogy a válság megoldásának kulcsa Ukrajna kezében van.

A felelősség nem Oroszországot terheli azért, ha a volt szovjet tagköztársaság területén keresztül Európába áramló gáz nem jut el a megrendelőkhöz – tette hozzá.

A miniszter felkérte az Európai Uniót, hogy „reagáljon megfelelő módon” a gázvezetékek megcsapolására. Ukrajna ugyanakkor arra kérte a közösséget, hogy küldjön szakértőket az országba, akik ellenőrizhetik a tranzitszállítmányokat.

Ukrajna a jelek szerint nem egyezhet bele a gáz árának megnégyszerezésébe. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerint az infláció 27-30 százalékra nőne az országban, ha elfogadnák a Gazprom követelését.

Anatolij Kinah azt mondta, hogy ha a jelenlegi 1000 köbméterért fizetett 50 dollár helyett 230 dollárt kellene Kijevnek fizetnie, akkor jelentősen visszaesne az ország szociális és gazdasági fejlődése, és emberek ezrei veszítenék el állásukat.

Ukrajna kész elfogadni, hogy a jövőben világpiaci árat fizessen a földgázért, de csak úgy, ha az áremelésre fokozatosan kerül sor – tette hozzá.

{{keretes_cim}}

Elemzők szerint Ukrajnának kevés az esélye arra, hogy „megmeneküljön a harapófogóból”, amelybe az orosz intézkedések nyomán került.

A szakértők úgy vélik: a csapok január 1-jei elzárása előtti véghajrában Moszkva "kiütötte" Kijevet azzal, hogy felvásárolta a világ harmadik legnagyobb földgázkitermelője, Türkmenisztán három havi exportkapacitásának jó részét.

A december 29-i megállapodás szerint a Gazprom 2006-ban 30 milliárd köbméter földgázt vesz Türkmenisztántól, ebből 15 milliárdot az első három hónapban.

Türkmenisztánnal megállapodást kötött Ukrajna is 40 milliárd köbméter gáz megvásárlásáról, de a szállítás orosz ellenőrzés alatt álló csővezetékeken történik majd, ami jelentősen rontja Ukrajna tárgyalási pozícióit a Moszkvával zajló vitában.

Türkmenisztán eközben megpróbál újabb útvonalakat létrehozni várhatóan bővülő exportja számára.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×