INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

A gázvitában egyelőre egyik fél sem enged

Infostart

Az oroszok már nem akarnak több engedményt tenni az ukránoknak, Kijev ezzel szemben arra kéri Moszkvát, hogy tárgyaljanak tovább a gázárakról. Ukrajnában bejelentették, hogy hivatalos delegáció utazott Oroszországba.

Kész kétoldalú megállapodást kötni Kijevvel az orosz állam által irányított Gazprom, de további engedményekre nem hajlandó - jelentette ki az orosz gázipari óriáscég szóvivője.

Szergej Kuprijanov úgy vélekedett, hogy eddig túlságosan sok engedményt tettek Ukrajnának, miközben a két ország közötti gázforgalom árát a piaci viszonyokhoz kellene szabni.

A Gazprom megérti, hogy Ukrajna nehéz helyzetben van, és ezért csak fokozatosan tudja bevezetni az új árakat. Ennek ellenére Kijev elutasította a december 31-ei kedvezményes orosz javaslatot - emlékeztetett a szóvivő.

Szergej Kuprijanov közölte: a Gazprom európai szakértői is megerősítették, hogy Ukrajna engedély nélkül vételezett gázt a vezetékekből.

A tárgyalási folyamat meghosszabbítását javasolta Oroszországnak Ukrajna. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára azt mondta, hogy a két ország április 1-jéig folytathatná az egyeztetést a gáztarifa kölcsönösen előnyös megállapításáról.

Ellenkező esetben Ukrajna kész a stockholmi döntőbírósághoz fordulni – tette hozzá Anatolij Kinah.

Ukrajna és Oroszország kedden egyaránt kísérletet tett arra, hogy nemzetközi nyomással érje el a másik „meghátrálását”.

A moldovai és az ukrán elnök közös levélben sürgette az Európai Uniót, hogy a közösség kapcsolódjék be szakértőivel a gázvitába. Vladimir Voronin és Viktor Juscsenko az EU vezetését arra kérte, hogy segítsék elérni az orosz gáz árának befagyasztását a tárgyalások végéig.

Az orosz miniszterelnök az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kormányfőjének írt levelet, amelyben megerősítette az európai gázszállítások garantálását.

Mihail Fradkov közölte: az Orosz Föderáció teljesíteni fogja az uniós és más európai partnereivel kötött gázszállítási szerződéseit.

Viktor Hrisztyenko orosz ipari és energiaügyi miniszter óvott attól, hogy a gázvitát „politikai síkra tereljék”, és úgy állítsák be, mintha Moszkva így akarna nyomást gyakorolni a Nyugat-barát ukrán vezetésre.

A Gazprom a jövőben piaci alapokon akarja értékesíteni ezt a földgázt – erősítette meg.

Viktor Hrisztyenko úgy vélekedett, hogy a válság megoldásának kulcsa Ukrajna kezében van.

A felelősség nem Oroszországot terheli azért, ha a volt szovjet tagköztársaság területén keresztül Európába áramló gáz nem jut el a megrendelőkhöz – tette hozzá.

A miniszter felkérte az Európai Uniót, hogy „reagáljon megfelelő módon” a gázvezetékek megcsapolására. Ukrajna ugyanakkor arra kérte a közösséget, hogy küldjön szakértőket az országba, akik ellenőrizhetik a tranzitszállítmányokat.

Ukrajna a jelek szerint nem egyezhet bele a gáz árának megnégyszerezésébe. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerint az infláció 27-30 százalékra nőne az országban, ha elfogadnák a Gazprom követelését.

Anatolij Kinah azt mondta, hogy ha a jelenlegi 1000 köbméterért fizetett 50 dollár helyett 230 dollárt kellene Kijevnek fizetnie, akkor jelentősen visszaesne az ország szociális és gazdasági fejlődése, és emberek ezrei veszítenék el állásukat.

Ukrajna kész elfogadni, hogy a jövőben világpiaci árat fizessen a földgázért, de csak úgy, ha az áremelésre fokozatosan kerül sor – tette hozzá.

{{keretes_cim}}

Elemzők szerint Ukrajnának kevés az esélye arra, hogy „megmeneküljön a harapófogóból”, amelybe az orosz intézkedések nyomán került.

A szakértők úgy vélik: a csapok január 1-jei elzárása előtti véghajrában Moszkva "kiütötte" Kijevet azzal, hogy felvásárolta a világ harmadik legnagyobb földgázkitermelője, Türkmenisztán három havi exportkapacitásának jó részét.

A december 29-i megállapodás szerint a Gazprom 2006-ban 30 milliárd köbméter földgázt vesz Türkmenisztántól, ebből 15 milliárdot az első három hónapban.

Türkmenisztánnal megállapodást kötött Ukrajna is 40 milliárd köbméter gáz megvásárlásáról, de a szállítás orosz ellenőrzés alatt álló csővezetékeken történik majd, ami jelentősen rontja Ukrajna tárgyalási pozícióit a Moszkvával zajló vitában.

Türkmenisztán eközben megpróbál újabb útvonalakat létrehozni várhatóan bővülő exportja számára.


Kapcsolódó hang

Zékány András (ING Bank) elemzése az új gázvezetékrõl
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018