eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Oroszország fedezi az unió gázfogyasztásának negyedét

Az unió huszonöt országa földgázszükséglete 24 százalékát fedezi orosz forrásból, ám az eltérések a csoporton belül igen nagyok. A balti államok és Szlovákia például szinte csak orosz gázt használ, írta az MTI.

Csehország, Magyarország 81 és 82 százalékban támaszkodik az orosz szállításokra, míg Szlovénia 62 százalékban, Ausztria pedig 60 százalékban.

Németország számára is Oroszország a legnagyobb szállító partner 36 százalékos részesedéssel, Franciaország pedig szükségleteinek egynegyedét fedezi orosz gázzal.

Legkevésbé Málta, Ciprus, Írország és Hollandia van kiszolgáltatva az orosz szállításoknak, Nagy-Britannia pedig elméletileg képes az önellátásra.

Az unióban felhasnált gáz 59 százaléka uniós és norvég forrásból származik. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzései szerint 2010-ig az EU gázellátásának orosz részaránya 21 százalékra csökken és ezen a szinten marad 2020-ig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×