eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Eladta a Malév a kerozin-üzletágát

A Budapest Airport Rt veszi meg a Malév Rt kerozin üzletágát. A 7 milliárd forintos vételárból elszámolásra kerülnek azok a tartozások, amelyeket a Malév a múltban halmozott fel a Ferihegyi repteret üzemeltető társasággal szemben.

A februárban a Malév élére került új menedzsment legfőbb feladata a légitársaság pénzügyi helyzetének javítása. Mivel az idei évi menetrenden – mint legfőbb terméken - már nem tudtak változtatni, ezért úgy döntöttek, hogy értékesítik az üzemanyag-üzletágat. Gönci János, a Malév Rt vezérigazgatója szerint a vállalat kritikus helyzetbe került.

„Látszott a tervekből, hogy valamit tenni kell, különben a Malév fizetésképtelenné válik záros határidőn belül, és az üzemanyag üzletág volt az, amelynek a tevékenysége a legkevésbé tartozik a légiközlekedéshez, hiszen van abban valami furcsa, hogy mi más légitársaságoknak üzemanyagot adunk el, miközben konkurenciák vagyunk az utasszállításban” – fogalmazott Gönci János.

A Malév vezérigazgatója úgy látja: ezzel az üzlettel mind az eladó, mind pedig a vevő jól járt. Arra a kérdésre, hogy miért pont a Budapest Airport veheti meg a kerozin üzletágat működtető Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft-t, Gönci János azt mondta, hogy az egy alku része volt, ráadásul a helyzetet a Budapest Airport privatizációja előtt mindenképpen rendezni kellett.

„Összességében nem veszítünk semmit, tehát nem az történik, hogy évek alatt szépen visszafizetjük a Budapest Airportnak azt az árat, amit ő adott az üzemanyag üzletágért. A kerozin ára a rotterdami kőolajárhoz van kötve” – mondta a Malév Rt vezérigazgatója.

A kerozin üzletágért fizetett 7 milliárd forintos vételár megegyezik a független vagyonértékelő által korábban meghatározott piaci értékkel. Ebből az összegből kerülnek elszámolásra azok a tartozások, amelyeket a Malév eddig felhalmozott a Budapest Airporttal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×