eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
PUNXSUTAWNEY, PA, USA - FEBRUARY 2: Punxsutawney Phil saw his shadow on Wednesday morning 6 more weeks of winter during Groundhog Day celebration at the Gobblers Knob in Punxsutawney, Pennsylvania, United States on February 2, 2023. Punxsutawney Groundhog Club established in 1887 as members believe that groundhogs predict the weather. (Photo by Fatih Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency/Getty Images

Ha ez a jóslat nem jön be a télről, akkor nagy bajban leszünk – videó

Még hat hétig tartó telet jósolt csütörtökön a hagyományos mormotanapi ceremónián Punxsutawney Phil.

A megszokott időben, február 2-án pirkadatkor Phil lakóhelyén, az erdős Gobbler's Knobnál zajlott a ceremónia a nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney közelében.

A hagyományok szerint, ha a mormota meglátja az árnyékát, akkor még hat hétig tart a tél, ha nem látja meg, akkor érkezik a tavasz. Idén meglátta.

A mormotanapi jóslás évente több ezer embert vonz a Pittsburghtől 105 kilométerre északkeletre fekvő városkába.

Az 1887. óta vezetett feljegyzések szerint Phil már több mint száz alkalommal jósolta meg a telet. Tíz év azonban hiányzik, mert azokban az években nem őrizték meg a feljegyzéseket.

Phil tavalyi és tavaly előtti előrejelzése is hat héttel hosszabb telet jósolt.

Punxsutawney Phil valószínűleg a világ a leghíresebb mormotája, de nem az egyetlen időjós: egy vetélytársa, a New York-i Staten Island állatkertjében élő Chuck csütörtökön éppen az ellenkezőt jósolta: korai tavaszt.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×