INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

tél

hideg

infláció

borászat

üveg

élelmiszer

háború

ukrajna

Kollek-Fodor Dorina: nincs más megoldás, a borászatoknak új utakat kell keresni

Kollek-Fodor Dorina: nincs más megoldás, a borászatoknak új utakat kell keresni

Az orosz–ukrán háború a borászatokra is hatással van, hiszen több terméket Ukrajnából importálnak. Emellett csapadékos, hideg téli időre lenne szükség ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyaga legyen a bornak.

A borászok számára kiemelten fontos, hogy télen az elmúlt napokhoz hasonló csapadékos hideg időjárás legyen. Kollek-Fodor Dorina, a Fodorvin Családi Pincészet kereskedelmi vezetője az InfoRádióban megerősítette: fontos, hogy tavasszal az ültetvényeken megfelelő mennyiségű csapadék essen, a hidegre pedig azért van szükség, hogy kevesebb kártevő és kórokozó legyen.

Az Ukrajnában zajló háború a hazai borászatokat is kedvezőtlenül érinti. "Nagyon sok termék, köztük az üveg egy része is Ukrajnából érkezett. Az ellátási lánc, amely már a világjárvány ideje alatt is sérülni kezdett, most is problémás. Nagyon megemelkedtek az árak, és emiatt az exportban is lehetnek gondok" – mondta Kollek-Fodor Dorina, és hozzátette, a borászatoknak új utakat kell keresniük.

Az áremelkedés ezt a szektort sem kerülhette el. A kereskedelmi vezető szerint bár drágultak a borok,

az általános élelmiszer-dráguláshoz képest borok áremelkedése visszafogott.

Amit a borászatok emelni tudtak, azt elviszi az infláció, hiszen az alapanyagok annyival emelkedtek, hogy nem is áremelkedést, hanem az inflációt próbálják lefedni ezzel, a veszteségüket csökkenteni. Nagyobb haszonra azonban semmiképpen nem tudnak szert tenni.

A fogyasztás jelentős visszaesésével azonban nem számolnak, ugyanis a vásárlók általában ragaszkodnak a már megszokott termékekhez. Kollek-Fodor Dorina azonban nem zárta ki, hogy megnőhet az olcsóbb borok iránti kereslet.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kollek-Fodor Dorina: nincs más megoldás, a borászatoknak új utakat kell keresni
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018