eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: mrs / getty

Időjárás: veszélyes vendég vizitál

Északkeleten és nyugaton tartós marad a köd, máshol akár a Nap is kibukkanhat.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka folyamán már az esti, késő esti óráktól kezdődően országszerte ismét köd képződik. Vasárnap reggel, délelőtt dél-délkelet felől fokozatosan feloszlik, az Északi-középhegység térségében valamint az Alpokalján és a nyugati határvidéken megemelkedik a köd – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap az éjszaka képződött köd, rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken, helyenként – legnagyobb eséllyel északkeleten és nyugaton – viszont tartósan megmaradhat. A ködös tájakon szitálás előfordulhat. A déli országrészben időnként megélénkül a keleti szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos részeken 11 és 15, a tartósan borult, párás területeken 7, 10 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában:

Az időjárási frontok, és a kiterjedt felhő- és csapadékrendszerek Európa peremére szorulnak. Markáns ciklon örvénylik Skandinávia legészakibb része felett, a hozzá kapcsolódó frontrendszer pedig több ezer km hosszan hullámzik Oroszországon, Dél-Skandinávián és a Brit-szigeteken keresztül a Kanári-szigetekig. Ezen a területen általában felhős az idő, és sokfelé fordul elő csapadék is. A legtöbb helyen eső esik, Lappföldön viszont havazás a jellemző. Területi átlagban a legnagyobb mennyiséget a Skandináv-hegységben regisztrálják, ez ugyanis felfogja a Norvég-tenger felől érkező nedves légtömegeket. Ezen kívül az Ibériai-félsziget keleti felén valamint a Balkánon és Dél-Olaszországban magassági hidegörvények helyezkednek el, amelyek szintén termelik a felhőket, és az esőn kívül záporok, zivatarok is előfordulnak, Spanyolországban felhőszakadás kíséretében. Kontinensünk más részén anticiklon alakítja az időjárást, amelynek középpontja Közép-Európa felett található. Itt általában kevés a felhő, csapadék is csak elvétve fordul elő, de északkelet felől egy feloszló melegfront felhősávja nyúlik be mélyen a magasnyomás területére. Emellett a völgyekben, medencékben előszeretettel képződik az éjszaka folyamán köd vagy rétegfelhőzet, amely helyenként napközben csak lassan oszlik fel. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását is ez a légköri képződmény határozza meg, derült, napos, illetve borult, párás területek egyaránt lesznek.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×