eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Dietetikus: nem ördöngösség, és még segítség is van

A téli lehangoltság, depresszió és a tavaszi fáradság ellen is lehet küzdeni helyes táplálkozással – mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

A jó hír, hogy az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő étkezés csökkentheti a depressziós tüneteket, köztük a zöldségek, a gyümölcsök, a halak, a száraz hüvelyesek és az olajos magvak fogyasztása – hívta föl a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára. Aki kissé lehangoltabb, sokszor nyúl inkább olyan ételekhez, amelyekben kevesebb a vitamin és az ásványi anyag, ám annál több felesleges energiát tartalmaznak, és az ezek miatt kialakuló túlsúly vagy elhízás még inkább ráerősít a depresszív hangulatra.

A téli időszakban mindez azért merül föl még fokozottabban, mert az emberek azt gondolják, hogy nincsenek megfelelő zöldségek és gyümölcsök, de ha szétnézünk, akkor jól össze lehet állítani az egészséges táplálkozást – tette hozzá Erdélyi Alíz dietetikus. A céklát, a sütőtököt, a sárga- és fehérrépát, a különféle káposztaféléket, a brokkolit, a bimbós kelt és a hagymaféléket jól lehet kombinálni – akár a mélyhűtött zöldségekkel együtt. Míg a gyümölcsök közül az alma, a körte és a citrusok is szóba jöhetnek nyersen, vagy más ételek elkészítéséhez felhasználva.

Fontos, hogy ne csak a zöldségekre és gyümölcsökre, hanem a megfelelő fehérjebevitelre is odafigyeljen az ember.

Tehát az állati eredetű termékekre, a jó minőségű, teljes értékű gabonákra is kell gondolni, hiszen ezek is tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, és hozzájárulnak a megfelelő egészségi állapot kialakításához, amiben természetesen a mozgásnak is jelentős szerepe van.

Nagy segítség lehet a magyar táplálkozási ajánlás, az Okostányér. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tematikus honlapján válasz kapható, hogy egy nap mennyi zöldséget és gyümölcsöt, mennyi gabonafélét, illetve milyen típusú teljes értékű fehérjét kell fogyasztani. A szakember megjegyezte, sokan időhiánnyal küszködnek, de maga az otthoni ételkészítés örömforrásként szolgálhat, ráadásul egészséges, és csökkenthető a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása is.

Erdélyi Alíz arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak a megfelelő egészségi állapothoz, így a D-vitamin is, amely a késő őszi időszaktól a tavasziig alapvetően pótlásra szorul, a „megadózisoknak” akár káros hatásaik is lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×