eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Talaj menti köd Mátrafüredről fotózva 2019. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Ha nem tériszonyos, ezt semmiképpen ne hagyja ki

Fúrótoronyból lett kilátó, kőfejtőből lett barlangszínház, és egy hegy, ami a Tátika nemzetség emlékét őrzi – programajánlatok azoknak, akiket kirándulásra csábít a hétvége tavaszias időjárása.

A Keszthelyi-hegységben Tátika-várának maradványaihoz kapaszkodhatnak fel Zalaszántóról. A Tátika a hegy neve, amit persze más földrajzi viszonyokkal rendelkező országokban a maga 413 méterével inkább dombnak, vagy udvariasan magaslatnak neveznek. A tetején a Tátika nemzetség építtette az első várat a 13. században, de a most látható romok már a tatárjárás után emelet új erődítmény emlékei.

Itt már a rómaiak is bányásztak

A Börzsönyben Törökmezőről az országos Kéktúra útvonalán romantikus patakvölgyeken keresztül juthatnak el Kóspallagra. Néhány középkori építmény romját ezen a kiránduláson is megcsodálhatják.
A Fertő-tónál a fertőrákosi kőfejtő kihagyhatatlan látványosság. Ezen a környéken már a rómaiak is bányásztak mészkövet. A 19. században az innen kinyert anyagból épültek fel Sopron és Bécs házai. A bánya 1948-ig működött – a második világháború végén hadifogolytábor volt benne –, most csodás akusztikájának és öt évvel ezelőtt befejezett felújításának köszönhetően egy barlangszínháznak ad otthont. De járják be a körülötte kialakított Sziklai Benge Tanösvényt is. A sziklai benge egyébként egy védett cserjeféle.

A Mátrában a Sás-tó, Magyarország legmagasabban fekvő természetes tava várja a kirándulókat Mátrafüred és Mátraháza között. 1961-ben itt nyitott meg az első hazai hegyi kemping. Ma már egy egész komplexum nőtt ki a földől szállásokból és vendéglátóhelyekből. A tótól a Farkas-kútig húzódik egy 15 állomásos tanösvény, de

a hely igazi kuriózuma egy 53 méter magas acél kilátó, ami eredetileg olajfúró torony lett volna Algyőn, de átalakították és 1973-ban Sás-tóra szállították.

Tériszonyosoknak nem ajánljuk!

Az időjárás nem éppen télies lesz. "Egy anticiklon peremén időről időre légköri frontok érintik a Kárpát-medencét, így a következő napokban is változékony, kora tavasziasan enyhe időben lesz részünk – fogalmazott Mesterházy András meteorológus. – Gyengén és erősen felhős periódusok, illetve területek váltják egymást. Szombaton nem lesz csapadék, vasárnap azonban ismét előfordulhat szórványosan eső és zápor. A maximum hőmérséklet továbbra is meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket.”

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén

Most rendezik meg egyebek mellett a Zöld 45-öt, a Farsangi Őrjáratot, a Kiss Péter Emléktúrát, a Fagyott Tavak Pontbegyűjtő Teljesítménytúrát, valamint a Széchenyi-hegyről Széchenyi-hegyre, a Kőről kőre a Vértesben, a Katonasírok a Vértesben, a Tavaszváró gyalogtúra a Nyakason, a Fel a Karancsra! és a Mozdulj a sínekért! elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tájékozódhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×