eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A mentőalakulat tagjai egy halálos baleset helyszínén, a lengyelországi Bialka Tatrzanskában 2020. január 10-én. Két ember életét vesztette és ketten súlyosan megsérültek, mikor a Ciara vihar heves széllökései miatt egy ház teteje sípályára zuhant.
Nyitókép: MTI/PAP/Grzegorz Momot

Ciara már öt embert megölt, és most jön Dennis

Európában továbbra is veszélyes helyzeteket okozhat az időjárás. Az erős szeleket és esőzést most jég és havazás követi sok helyen. Legalább öt ember esett a pusztító vihar áldozatául a kontinensen, és most jön a következő vihar.

A Nagy-Britannián és Észak-Európán átvonult Ciara, máshol Sabine néven emlegetett vihar legkevesebb öt ember halálát okozta a kontinensen. És bár az ereje enyhült, nyomában pénteken jön egy újabb vihar: Dennis. Közben Sabine nyomán Észak-Európában heves esőzéseket, míg a közép-európai hegyvidékeken havazást jósoltak.

Nagy-Britanniában egy autóra zuhanó fa okozta egy férfi halálát és hasonló módon vesztette életét egy szlovén férfi, Lengyelországban egy nő és lánya halt meg tragikus módon, amikor leszakadt egy síkölcsönző teteje, Svédországban pedig a tengerbe fulladt egy férfi, amikor felborult a hajója.

A Ciara vagy a német nyelvterületen Sabine néven emlegetett vihar volt „az eddigi legerősebb atlanti vihar, amit láttam” – mondta Steven Keates, a brit Meteorológiai Szolgálat, a Met Office egyik vezető szakértője. A széllökések sebessége a brit oldalon elérte 155 km/órát, Franciaországban pedig a 152 km/órát, és a tomboló időjárás egyik emléke az a videó lesz, amelyen azt látni, hogy egy kétemeletes ház homlokzata belezuhan a skóciai Teviot folyóba.

Franciaország északi részén egy sor vonatot töröltek, és az északi Lille repterén törölték a járatok egyharmadát.

Hatalmas fennakadások voltak Németországban, ahol a fontos csomópontnak számító frankfurti reptér több mint 265 járatát törölték. A müncheni reptér 420 járatot nem indított vagy fogadott, és fennakadások voltak a berlini, a kölni és a düsseldorfi légikikötőben is.

Közben a kidőlt fák miatt nem közlekedett a németországi gyorsvasút, miközben torlódások alakultak ki az autópályákon, a Deutsche Bahn azt javasolta a nagyobb távolságra induló utasoknak, hogy halasszák keddre vagy szerdára az utat. Több német tartományban több száz iskolát bezártak. Írországhoz és Nagy-Britanniához hasonlóan Bajorországban is masszív áramkimaradások voltak – 50 ezer otthon maradt szolgáltatás nélkül.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért volt a viharnak két neve Európában?

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Hurrikán Központ választja ki a neveket 1953 óta, nem feltétlenül ábécé-sorrendben, a férfi és női neveket variálva.

Európában a különböző nemzeti meteorológiai szolgálatok megállapodása szerint az az ország adja a nevet, amely fölött a vihar miatt narancsszínű figyelmeztetést kell kiadni. Ekkor választanak egy az év elején létrehozott, női és férfi nevekből álló listáról egy nevet.

A brit szigeteket elérve így kapott Ciara egy kelta nevet, az 1253-ban meghalt Assisi Szent Klárára emlékezve. Németországban saját rendszer van, amelyet a Berlini Szabadegyetem léptetett életbe 1954-ben – e szerint bárki lehet egy-egy vihar névadója, ha megfelel a szabályaiknak. A jelenlegi vihar nevét így adhatta egy bizonyos Sabine Kaufman.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×