INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

ciara

vihar

halálos áldozat

nagy-britannia

A mentőalakulat tagjai egy halálos baleset helyszínén, a lengyelországi Bialka Tatrzanskában 2020. január 10-én. Két ember életét vesztette és ketten súlyosan megsérültek, mikor a Ciara vihar heves széllökései miatt egy ház teteje sípályára zuhant.

Ciara már öt embert megölt, és most jön Dennis

Európában továbbra is veszélyes helyzeteket okozhat az időjárás. Az erős szeleket és esőzést most jég és havazás követi sok helyen. Legalább öt ember esett a pusztító vihar áldozatául a kontinensen, és most jön a következő vihar.

A Nagy-Britannián és Észak-Európán átvonult Ciara, máshol Sabine néven emlegetett vihar legkevesebb öt ember halálát okozta a kontinensen. És bár az ereje enyhült, nyomában pénteken jön egy újabb vihar: Dennis. Közben Sabine nyomán Észak-Európában heves esőzéseket, míg a közép-európai hegyvidékeken havazást jósoltak.

Nagy-Britanniában egy autóra zuhanó fa okozta egy férfi halálát és hasonló módon vesztette életét egy szlovén férfi, Lengyelországban egy nő és lánya halt meg tragikus módon, amikor leszakadt egy síkölcsönző teteje, Svédországban pedig a tengerbe fulladt egy férfi, amikor felborult a hajója.

A Ciara vagy a német nyelvterületen Sabine néven emlegetett vihar volt „az eddigi legerősebb atlanti vihar, amit láttam” – mondta Steven Keates, a brit Meteorológiai Szolgálat, a Met Office egyik vezető szakértője. A széllökések sebessége a brit oldalon elérte 155 km/órát, Franciaországban pedig a 152 km/órát, és a tomboló időjárás egyik emléke az a videó lesz, amelyen azt látni, hogy egy kétemeletes ház homlokzata belezuhan a skóciai Teviot folyóba.

Franciaország északi részén egy sor vonatot töröltek, és az északi Lille repterén törölték a járatok egyharmadát.

Hatalmas fennakadások voltak Németországban, ahol a fontos csomópontnak számító frankfurti reptér több mint 265 járatát törölték. A müncheni reptér 420 járatot nem indított vagy fogadott, és fennakadások voltak a berlini, a kölni és a düsseldorfi légikikötőben is.

Közben a kidőlt fák miatt nem közlekedett a németországi gyorsvasút, miközben torlódások alakultak ki az autópályákon, a Deutsche Bahn azt javasolta a nagyobb távolságra induló utasoknak, hogy halasszák keddre vagy szerdára az utat. Több német tartományban több száz iskolát bezártak. Írországhoz és Nagy-Britanniához hasonlóan Bajorországban is masszív áramkimaradások voltak – 50 ezer otthon maradt szolgáltatás nélkül.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért volt a viharnak két neve Európában?

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Hurrikán Központ választja ki a neveket 1953 óta, nem feltétlenül ábécé-sorrendben, a férfi és női neveket variálva.

Európában a különböző nemzeti meteorológiai szolgálatok megállapodása szerint az az ország adja a nevet, amely fölött a vihar miatt narancsszínű figyelmeztetést kell kiadni. Ekkor választanak egy az év elején létrehozott, női és férfi nevekből álló listáról egy nevet.

A brit szigeteket elérve így kapott Ciara egy kelta nevet, az 1253-ban meghalt Assisi Szent Klárára emlékezve. Németországban saját rendszer van, amelyet a Berlini Szabadegyetem léptetett életbe 1954-ben – e szerint bárki lehet egy-egy vihar névadója, ha megfelel a szabályaiknak. A jelenlegi vihar nevét így adhatta egy bizonyos Sabine Kaufman.

Nyitókép: MTI/PAP/Grzegorz Momot

Kapcsolódó hang

Ciara enyhült, de jön Denis
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018