INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

vihar

szél

ciara

okf

dóka imre

Vihar: két, nem szokványos nap jön - ezt kell tennünk

Vihar: két, nem szokványos nap jön - ezt kell tennünk

Infostart / InfoRádió

Viharos szélre figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - a részleteket Dóka Imre őrnagy, az OKF helyettes szóvivője mondta el az InfoRádióban hétfő reggel.

Nyugat-Európát már elérte, és Európa belső területei felé tart az a viharciklon, amellyel kapcsolatban hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat is hangsúlyos előrejelzést adott ki: hétfőn elsősorban a Dunántúlon, majd az egész országban 90 km/h-t is meghaladó, rendkívül erős széllökések várhatóak.

"Ahogy a múlt héten, úgy most is számítani lehet arra, hogy

az erős szél fákat fog kicsavarni., vezetékek szakadhatnak le és háztetők is megrongálódhatnak"

- fogalmazott az InfoRádióban Dóka Imre, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

Közlekedési problémák, útakadályok is keletkezhetnek, ezért mindenképpen arra kérnek minden közlekedőt, hogy körültekintően legyenek jelen az utakon, ne parkoljanak fák alá, illetve gyalogosan kellő körültekintéssel haladjanak.

"Otthon azokat a kinti tárgyakat, amelyeket felkaphat egy erős szél, tegyük el, hiszen ezek kint felejtése balesetveszélyes lehet, ne felejtsük el bezárni a nyílászárókat se" - tette hozzá Dóka Imre.

Ha megsérül egy közművezeték, mindenképpen hívjuk a 112-t, de ne menjünk oda,

mert a feszültség alatt lévő, leszakadt vezetékek sérülést okozhatnak. A leszakadt ágak esetében az OKF arra figyelmeztet, hogy az a közlekedők menetidejét hosszabbíthatja.

A figyelmeztetés - térben és időben

Több megyére és a fővárosra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szél azonban tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé - a délnyugati országrész kivételével - viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Viharra figyelmeztetnek - katasztrófavédelem
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018