eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Autó halad a behavazott úton Salgótarján közelében 2018. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Ide semmiképpen ne induljon el kocsival, ha nem készült fel a télre

Kritikus a helyzet Ausztriában és Szlovákiában is, vannak területek, ahol egy méternél is több friss hó hullott. Aki arra indul útnak, mindenképpen a téli útviszonyoknak megfelelő felszereléssel tegye azt. Görögországban áramkimaradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott a hóval és óránkénti 100 kilométeres széllökésekkel érkező hidegfront.

A Hirado.hu tudósítása szerint kritikus Szlovákiában és Ausztriában az előrejelzések szerint egészen a hétvégéig szakadni fog a hó. A magyar turisták és síelők körében is kedvelt helyekről és hegyekről van szó, ezért érdemes különösen körültekintően, tájékozódás után és megfelelő felszereléssel útnak indulni. A magyarországi előrejelzésről az utakra vonatkozó fontos és hasznos információkkal együtt itt írtunk részletesen.

Lavinariasztás a Tátrában

A Magas-Tátrában napok óta intenzíven havazik. Erdőtka településen már 84 centiméter vastag a hótakaró. A Poprádtól 30 kilométerre lévő Zsgyiar községben például a szűnni nem akaró havazás mellett a viharos szél is nehezíti a helyzetet. Megállás nélkül havazik a Tátra lengyelországi lejtőin is. A Kasprowy-csúcs közelében helyenként 165 centiméter vastag a hótakaró. A turistákkal teli Zakopane térségben négyes fokozatú lavinariasztás van érvényben.

Mínusz 12 fok Görögországban

Áramkimaradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott a hóval és óránkénti 100 kilométeres széllökésekkel érkező hidegfront Görögország középső és északi részén is. Az ország második legnagyobb légikikötőjének számító szaloniki repteret csütörtökön órákra lezárták a szélsőséges időjárás miatt, és több járatot el kellett terelni az athéni és kaválai repülőtérre. Pénteken a repülőtér már lényegesebb fennakadások nélkül működött.

Görögország középső és északi részén a hőmérséklet helyenként elérte a mínusz 12 Celsius-fokot. A nagy mennyiségű hó miatt több úton lehetetlenné vált a közlekedés, és a csapadék számos hegyi falvat elvágott a külvilágtól.

Az ország középső részén található Pílion-félszigeten három embert ki kellett menteni, miután autójukkal a hó fogságába estek. A görög fővárosban, Athénban, illetve Szalonikiben új szálláshelyeket nyitottak meg a több ezer hajléktalan számára.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az időjárás csak vasárnaptól enyhül majd.

A hidegfront Olaszország déli részét is elérte

több régióban - például Basilicatában, Molisében, Campaniában és Pugliában - hullott hó. A Vezúv behavazott kúpjáról több fotó készült, és a turisták nagy örömére Pompejiben is szállingózott a hó. Materában, Európa 2019-es kulturális fővárosában szintén havazott. Az időjárás miatt Pugliában és Calabriában akadozott a vasúti forgalom. A Nápolytól délre fekvő Avellino városában teljesen megbénult a közlekedés, míg Rómában új szálláshelyeket nyitottak meg a hajléktalanoknak a nagy hideg miatt.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×