eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Torta után kistestvért kap Asha - kép

Torta után kistestvért kap Asha - kép

Különleges tortával köszöntötték az Állatkert munkatársai Ashát, a negyedik születésnapját ünneplő elefántborjút. Ashának késő ősszel kistestvére fog születni – közölte Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Kedden délben köszöntötték fel Ashát, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2013-ban született elefántborjút, aki épp Bálint-napján töltötte be negyedik életévét. Az ünnepelt tortát és egy új játékot is kapott – mondta Hanga Zoltán szóvivő. D MTZ20170214003

A különleges, kifejezetten az elefántok szája íze szerint készült torta alapját azok a tortalapok alkották, amelyeket a galgahévízi Telek Pékség pékjei sütöttek zabból, korpából és lisztből. A tortalapok közé a gondozók réti széna rétegeket helyeztek, úgyhogy a széna alkotta a torta „krémjét”. A díszítés szintén ehető volt, banánból, almából, narancsból és sárgarépából készült. Emellett még egy egész zsáknyi földimogyorót is elhintettek a gondozók az emeletes finomság felszínén. Az ehető műalkotás tetejére pedig egy kenyértésztából készült 4-as szám került – ezt szintén a galgahévízi pékek remekelték. A tortából nemcsak Ashának, hanem az anyaállatnak, Angele-nek is jutott. 

A torta mellett a gondozók egy új játékkal is meglepték az ünnepeltet. A gumiabroncsokból összerakott, kiselefántot formázó játékszert kifejezetten úgy készítették el, hogy kellően masszív, „elefántbiztos” legyen. Az új játékot egyébként nemcsak Asha , hanem Angele is kipróbálta. 

Hanga Zoltán bejelentette, hogy Ashának még az idei évben kistestvére fog születni. Ismét vemhes ugyanis Angele, az anyaállat. Az örömteli hírről Sós Endre, az intézmény vezető állatorvosa elmondta, hogy a nőstény elefánttól vett vérminták laboratóriumi elemzése alapján már múlt tavasz óta nyomon követik a vemhesség alakulását. Az Angele méhében fejlődő magzat jelenleg 40-50 centiméteres lehet. Az elefántoknál a vemhesség nagyjából 22 hónapnyi időt vesz igénybe, így a kicsi világra jövetelére késő ősszel lehet számítani. 

A Fővárosi Állat- és Növénykert másfél évszázados története során eddig összesen hat alkalommal sikerült az ázsiai elefántok eredményes szaporítása, 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben és 2013-ban. Angele és Assam, a két jelenlegi tenyészállat kapcsolata tenyésztési szempontból már eddig is eredményesnek mondható, és remény van arra, hogy a jövőben is rendszeresen lehet majd számítani újabb elefántborjak születésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×