Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így menthetjük meg a fecskéket!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Drámaian csökken a fecskék száma, de nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Az elmúlt 10-12 évben a hazai fecskeállománynak legalább a fele eltűnt.

A csapadékos idő és a kedvezőtlen afrikai viszonyok is tizedelték a madarakat az elmúlt évtizedben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezért Facebook-oldalán közösségi adománygyűjtést szervez a megmentésükért.

A szervezet munkatársa az InfoRádióban hangsúlyozta: a lakosságnak óriási szerepe van a faj megmentésében. Az emberek elsősorban a sárfészket építő füsti - és molnárfecskéken tudnak könnyen segíteni, például műfészkek kihelyezésével, sárgyűjtő helyek létesítésével.

Nehezebb feladat a gyurgyalagok, partifecskék ügye. Ezek a madarak sokszor a veszélyes partfalakban költenek. A partfalak felújítsa pedig nagyobb szervezést, gépi munkát is igényelne és többe is kerül. Ezért a madárvédők segítségét várják munkagépek bérlésében, szerszámok vásárlásában - mondta Orbán Zoltán.

A szervezet a Tápió-vidéken fog partfalakat felújítani. Ez a terület közel van Budapesthez és az ország földrajzi középpontjához is, ezért gondoltak arra, hogy minta-akcióként ott indítják el az adománygyűjtést.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa kiemelte: az egész országra általánosan jellemző, hogy nagy bajban vannak a madarak, minden megyében, régióban településen be kell avatkozni a megmentésükért. Orbán Zoltán úgy fogalmazott: mindent meg kell tenni azért, hogy 20-30 év múlva is legyen még fecske Magyarországon.

Hanganyag: Gál Ildikó