Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Változhat a BKK-jegyek és bérletek értékesítése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jegypénztárakban nyomtathatják a jövőben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegyeit és bérleteit, valamint ingyenes lehet a Soroksár-busz, ha elfogadják a képviselők az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén.

Az előterjesztés szerint a nyomdában készített jegyek és bérletek erőforrásigénye, költsége, a változásokkal szembeni rugalmatlansága és biztonsági kockázatai miatt a BKK elkezdte az előkészítését az új rendszernek, amelyben a jegyeket és bérleteket a jegypénztárban nyomtatják ki hőpapírra.

Emiatt jelentős változás lesz az értékesítési folyamatban: a bérleteken az igazolvány számát, illetve a Budapest hetijegyen a nevet a tulajdonos helyett a pénztáros tünteti fel a vásárláskor. A környéki bérleteken a település, a HÉV-bérleteken a megállók nevét pedig bélyegzés helyett nyomtatással rögzíti majd a pénztáros. Az átszállójegy két darab jegyszelvény, a tíz darabos gyűjtőjegy pedig tíz önálló jegyszelvény és egy bizonylat lesz.

A beterjesztett javaslat ingyenessé tenné a Soroksár-buszt, amelyet 135 és 135A jelű járatra változtatnának. A díjmentes közlekedés igényét a kerületi önkormányzat jelentette be, Soroksár nettó 31,2 millió forintot fizet évente ezért a BKK-nak, így menetdíjbevétel-kiesés nem várható.

További változás, hogy a nosztalgiajáratokat integrálnák a fővárosi közlekedésbe. Mivel a közszolgáltatás keretein kívül működő járatok nem tudnak önfenntartó módon üzemelni, ezért az egyetlen megoldás, ha közlekedésszervezői feladatellátás keretében üzemeltetik tovább a járatokat. A beolvasztással a díjszabás nem változna, ugyanakkor díjmentességet egyes csoportoknak ezeken a járatokon is biztosítanának.