Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több gyerek sérül meg a ráeső tévékészüléktől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A leeső tévékészülékek miatt az elmúlt két évtizedben 200 ezer amerikai gyerek került kórházba. Kutatók az ilyen típusú, néha végzetesnek bizonyuló balesetek riasztóan emelkedő számára figyelmeztettek egy tanulmányban.

Az orvosok és biztonsági szakemberek szerint a szülőknek nagyobb körültekintéssel kell elhelyezniük a tévékészülékeket az olyan bútorok tetején, amelyekre a kisebb gyerekek megpróbálhatnak felmászni, különösen a nehezebb, régi típusú televíziókat.

A legtöbb tévé okozta sérülést 5 éven aluli apróságok szenvedik el, leggyakrabban fejük és nyakuk sérül, nem ritka az agyrázkódás. Az esetek számának növekedése fokozott aggodalomra ad okot - hangsúlyozta Gary Smith traumatológus, a Gyermeksérüléseket Megelőző Szövetség (CIPA) elnöke.

A tévésérülésekről szóló tanulmányt a Pediatrics című orvosi folyóirat hétfői száma közölte.

A kutatás feltárta, hogy 2011-ben 12 ezer 300 gyermek került sürgősségi osztályra televízió okozta sérülésekkel, míg 1990-ben mindössze 5455 ilyen esetet jegyeztek fel. A baleseti ráta 1990-es szintje, amikor tízezer 17 éven aluli gyerekre 0,85 sérülés esett, 2011-re megduplázódott, és 10 ezer gyermekre már 1,66 baleset jut.

A vizsgálat szerint az elmúlt két évtizedben 215 gyermek halt meg tévés balesetek következtében. Idén január óta a hírekben szereplő esetek alapján hat kisgyermek halált okozta az Egyesült Államokban a rázuhanó tévé.

Az amerikai fogyasztóvédelmi bizottság szakemberei szerint az elszaporodó balesetek mögött az is állhat, hogy a modern, lapos képernyős készülékek elterjedésével a régi, nagydobozos, nehéz masinákat tárolásukra alkalmatlan, kevéssé biztonságos bútordarabon helyezik el a szülők.