eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

"Annak a legjobb, amelyik meg sem születik"

Bár január elejétől kutyát szabályosan csak mikrochippel lehet tartani, ennek ellenére ez minden ötödik kutyából továbbra is hiányzik - mondta az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Az első negyedéves tapasztalatokról Szabó Gergő kérdezte Seres Zoltánt.

Január elejétől kutyát szabályosan csak úgy lehet tartani, ha az állat azonosítását elősegítő mikrochip-el is elláttatja a gazdája. Aki viszont szándékosan akar megszabadulni feleslegesnek gondolt kutyájától, annak esze ágában sem lesz chipet rakatni az eb testébe - mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

A véletlenül utcára kerülő állatok gyors hazajutását ugyanakkor segítheti az azonosító chip megléte, így tehát az utcáról lehet menteni a bajban lévő kutyákat - tette hozzá Seres. Mint mondta: január óta a megmentett állatok ötödében volt chip, a kutyák nagy részében továbbra sincsen. Az autók által elütött kutyák tetemeiben is ellenőrzi az egyesület a chipet, előfordul ugyanis, hogy míg a gazda kutatja az elkóborló kutyáját, azt már elgázolta egy jármű.

Jelenleg, az áprilisi télben is sok az utcán lévő kóbor állat. Az ebek nagy része csak ideiglenesen kóbor, a párzási időszak miatt szökik utcára - hívja fel a figyelmet az állatvédő egyesület vezetője. Az állatokat sokan szabadosan tartják, a kapun engedik kiszökni, így tovább nőhet a felelőtlen (és tudatlanságból bekövetkező) szaporítás, kóbor kutyák számának gyarapodása.

Az utcán született állatoknak - ha nem jut el az állatvédőkig - senki nem fog oltást és chipet adni - mondta Seres Zoltán. Az Orpheus Állatvédő Egyesület jelmondata, hogy "annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik".

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×