Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Turistalátványosság az egymilliárdos lakás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Turistalátványossággá alakította dublini lakását egy munkanélküli ír művész, aki 1,4 milliárdnyi euróbrikettel tapétázta ki a falait, hogy ezzel keltsen vitát a közös európai uniós valutáról, és hívja fel a figyelmet hazája gazdasági nehézségeire.

Frank Buckley az ír központi banktól kapta meg a briketteket, hogy beborítsa lakása falait, a padlót, de még az ajtókat, valamint a helyiségekben álló bútorokat is. A művész három hónap alatt készült el a projekttel, és április 5-én nyitotta meg ajtaját a látogatók előtt.

A különleges művészeti alkotással Buckleynak az a célja, hogy válaszra bírja az embereket a korábban a kelta tigrisként emlegetett Írországot sújtó gazdasági válsággal kapcsolatban.

A szigetország 2010 novemberében került a tönk szélére a bankszektor csődje miatt, majd írt alá 85 milliárd euró gyorssegélyről szóló megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az összegért cserébe az ír kormány megszorító intézkedéseket foganatosított, a lépések elsősorban a lakosságot sújtották, amely igen rosszul fogadta őket.

A lakás(múzeum) egy valamikori irodaházban áll, Buckley ugyanis megszenvedte az ingatlanpiac összeomlását: elvesztette önrész nélkül, hitelre vásárolt otthonát, így került az irodaházban kialakított lakások egyikébe. "Az egymilliárdos lakás2 szép számmal vonzza az érdeklődőket. Az elnevezés "növeli a kíváncsiságukat" - állapította meg Frank Buckley. "Az emberek eljönnek, hogy vessenek egy pillantást, miután megnézték a többi turistalátványosságot" - fűzte hozzá.

"Örülök, hogy a kiállítás vitát kelt" - mondta, megjegyezve, hogy iskolásokat is hoznak majd, hogy a diákok jobban értsék a pénz természetét és értékét.

Buckley nem kér pénzt a sajátos tárlatért, de eladásra kínálja néhány munkáját a kiállítás keretében.