Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vásárolni járnak át Romániából

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tömegével érkeznek Romániából bevásárló turisták hazánkba, ugyanis becslések szerint akár 25 százalékkal olcsóbban tudnak bevásárolni Magyarországon, mint otthon. A legtöbben édességet, játékokat, valamint mosószert vesznek.

A határmenti román településeken már szinte hagyomány, hogy aki csak tud, Magyarországra jár bevásárolni - írja a Kronika.ro hírportál alapján a Pénzcentrum.hu A hírek szerint ugyanis, ha egy élelmes, határon túl élő bevásárló turista egy-két hétre előre megveszi a szükségeseket, akkor annyi pénzt megtakaríthat, hogy még az autó által elhasznált üzemanyagot beleszámítva is több pénze marad végül, mintha otthon vette volna meg ugyanazt.

Ezt kihasználva számos kereskedő, és piaci árus is hazánkban szerzi be az otthon eladásra kínált portékát. Még úgy is megéri nekik az üzlet, ha a saját hasznukat és a szükséges adókat rászámolják a vételárra.

Elsősorban az élelmiszeren lehet spórolni: a magyar gyártmányú tej eleve félárban van a Romániában kaphatóhoz képest, de ugyanez elmondható a borról és egyéb alkoholos italokról is. Nagy keletje van a leveskockáknak, ételízesítőknek is. A fűszerkeverékek mellett leginkább a tipikusan magyar ételeket, a Sport szeletet, Boci csokit, Gulyáskrémet és egyebeket keresik.

Természetesen a dohányáru és a ruhanemű is a slágertermékek között van, s a téli ünnepek közeledtével a különböző ízesítésű szaloncukroknak, illetve a könyveknek is nagy a keletje.