eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Együtt még rosszabb a depresszió és a cukorbetegség

Ha a cukorbetegek állapotuk mellett még depresszióval is küzdenek, akkor jelentősen megemelkedik náluk a demencia, szellemi leépülés kockázata is - derül ki egy friss tanulmányból.

A 2-es típusú cukorbetegséggel élők körében kétszer gyakrabban fejlődött ki demencia, ha depresszióval is diagnosztizálták őket, mint azon diabéteszes sorstársaiknál, akiket nem érint ez a hangulati betegség.

"Évek óta tudjuk, hogy a cukorbetegség a demencia egyik kockázati tényezője, valószínűleg megduplázza a kockázatát. Ahogyan azt is tudjuk, hogy a diabétesznek igen gyakori kísérő állapota a depresszió" - magyarázta Wayne Katon, a Washington Egyetem közegészségügyi karának munkatársa.

A kutatók adatai szerint minden ötödik cukorbeteg (20 százalék) küzd depresszióval, náluk a már jócskán megemelkedett veszély a demencia kialakulására tovább növekszik, ha depressziósak. Az abszolút kockázat még így is viszonylag alacsony, ötven érintett közül egynél fejlődik ki demencia.

A vizsgálatba több mint 19 ezer, 30 és 75 év közötti kaliforniai lakost vontak be, akik egészségét három éven át követték nyomon. Ezalatt a nem depressziós cukorbetegek 1 százalékánál alakult ki demencia, míg azok körében, akiknél mind a két állapot jelen volt 2 százaléknak bizonyult a demencia felbukkanásának esélye.

A tanulmányt az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban ismertették szerzői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×