Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Együtt még rosszabb a depresszió és a cukorbetegség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a cukorbetegek állapotuk mellett még depresszióval is küzdenek, akkor jelentősen megemelkedik náluk a demencia, szellemi leépülés kockázata is - derül ki egy friss tanulmányból.

A 2-es típusú cukorbetegséggel élők körében kétszer gyakrabban fejlődött ki demencia, ha depresszióval is diagnosztizálták őket, mint azon diabéteszes sorstársaiknál, akiket nem érint ez a hangulati betegség.

"Évek óta tudjuk, hogy a cukorbetegség a demencia egyik kockázati tényezője, valószínűleg megduplázza a kockázatát. Ahogyan azt is tudjuk, hogy a diabétesznek igen gyakori kísérő állapota a depresszió" - magyarázta Wayne Katon, a Washington Egyetem közegészségügyi karának munkatársa.

A kutatók adatai szerint minden ötödik cukorbeteg (20 százalék) küzd depresszióval, náluk a már jócskán megemelkedett veszély a demencia kialakulására tovább növekszik, ha depressziósak. Az abszolút kockázat még így is viszonylag alacsony, ötven érintett közül egynél fejlődik ki demencia.

A vizsgálatba több mint 19 ezer, 30 és 75 év közötti kaliforniai lakost vontak be, akik egészségét három éven át követték nyomon. Ezalatt a nem depressziós cukorbetegek 1 százalékánál alakult ki demencia, míg azok körében, akiknél mind a két állapot jelen volt 2 százaléknak bizonyult a demencia felbukkanásának esélye.

A tanulmányt az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban ismertették szerzői.