eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin

Terjed a HIV-vírus Európában, de csökken az AIDS-es esetek száma

Továbbra is emelkedett a HIV-fertőzések száma 2010-ben Európában, de a kezeléseknek köszönhetően a teljesen kifejlődött AIDS-es esetek száma jelentősen csökkent az elmúlt években - közölte egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája és az európai járványügyi központ (ECDC) közös jelentése szerint tavaly 27 116 új fertőzést jelentettek az unióban és az európai gazdasági térség országaiban, ami mintegy 4 százalékos emelkedést jelent 2009-hez képest.

Az AIDS-ben megbetegedettek száma ugyanakkor folyamatosan csökken, 2010-ben 4666 esetet jelentettek a térségből, ami 2004 óta csaknem 50 százalékos visszaesést jelent.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének múlt heti jelentése szerint tavaly világszerte 34 millió ember élt HIV-fertőzéssel, miközben az AIDS-el összefüggő halálozások száma a 2005-ös 2,2 millió emberről 1,8 millióra csökkent 2010-re.

Az európai jelentés rámutat, hogy a HIV-vírust még ma is elsősorban férfiak adják át egymásnak szexuális úton. A heteroszexuális érintkezés útján átadott fertőzések mintegy harmadánál a járvánnyal erőteljesen sújtott országból érkezett a vírushordozó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×