Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elpusztult a fővárosi állatkert híressége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elpusztult Zitta, a Fővárosi Állat- és Növénykert ázsiai elefántja. A közel ötvenéves nőstény állapota szerda hajnalban fordult kritikusra, és hiába küzdöttek húsz órán át az életéért, végül el kellett altatni.

Zitta másfél évtizede, 1996. október 22-én érkezett Budapestre a hollandiai Emmen város állatkertjéből. Születési dátuma nem ismert pontosan, de bizonyosnak látszik, hogy az 1960-as években született, így negyvenévesnél mindenképpen idősebb, valószínűleg majdnem ötvenéves volt - olvasható az állatkert közleményében.

A Budapesten töltött évek alatt Zitta a látogató közönség egyik kedvencének számított, és az elefántápolók is igen jó kapcsolatban voltak vele.

Az elefánttehén állapota szerda hajnalban minden különösebb előzmény nélkül kritikusra fordult: képtelen volt lábra állni. A következő húsz órában a gondozók, az állatorvosok és a kert műszaki munkatársai megállás nélkül az állat megmentésén dolgoztak, éjjelre azonban világossá vált, hogy nincs más lehetőség, el kell altatni.

A tünetek alapján az állatorvosok már szerdán clostridium-fertőzésre gyanakodtak, amit a boncolás, illetve az elvégzett egyéb vizsgálatok is alátámasztottak.

Zitta halálával az állatkertben három ázsiai elefánt maradt: két fiatal állat, Angele és Assam, valamint a Zittával együtt érkezett, hozzá hasonló életkorú Hella.