eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyíregyházi diákcsoport rekedt Angliában

Magyar diákok angliai tartózkodását hosszabbította meg az izlandi vulkánkitörés, amely miatt a csoport repülőgépe nem tudott felszállni. A gyerekek vasárnap, busszal indultak haza.

A londoni magyar főkonzulátus tájékoztatása szerint az egyik nyíregyházi gimnázium 37 tanulója vett részt diákcsereprogramon Cambridge-ben, ám szállásuk csak péntekig volt biztosítva.

A magyar diákok pénteken utaztak volna haza a Wizz Air légitársaság járatával, amely azonban a csütörtök délután óta érvényben lévő teljes brit légtérzárlat miatt nem érkezett meg Budapestről.

A csoportnak - a magyar főkonzulátus közbenjárására - londoni magyar egyházi szervezetek biztosítottak elszállásolást a hétvégére, miközben a nyíregyházi gimnázium buszt indított a tanulókért.

A diplomáciai képviselet tájékoztatása szerint a busznak a brit és a francia part között közlekedő járműszállító vonatra sikerült menettérti jegyet szerezni, és a csoport vasárnap így haza tudott indulni.

A főkonzulátuson elmondták: a brit légtérzárlat elrendelése óta néhány tucatnyi hívás érkezett Nagy-Britanniából elutazni kívánó magyaroktól, akik tanácsot kértek az utazás megszervezéséhez, de vasárnapig - a nyíregyházi diákcsoporton kívül - Nagy-Britanniában rekedt, jelentős létszámú magyar csoportról a képviselet nem kapott bejelentést.

A brit légügyi hatóságok vasárnap ismét meghosszabbították az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt teljes légtérzárlatot, ezúttal hétfő hajnalig.

A szolgálat a brit meteorológiai intézet tanácsait követve folyamatosan hosszabbítja a zárlatot: az eredeti - akkor is csak feltételes - feloldási határidő először szombat hajnali 1 óra, utána szombat reggel 7 óra, majd szombat este 7 óra volt. Ezt először vasárnap reggel 7 óráig, majd 13, utána 19 óráig ismét kiterjesztették. Innen hosszabbították tovább hétfő hajnalig.

A légtérzárlat hasznát a vasúti és a komptársaságok fölözik le. Doverben, a legnagyobb forgalmú brit kompkikötőben szombaton 60 ezer utas fordult meg; ez a nyári utazási csúcsszezon napjaiban szokásos forgalom.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal és Belgiummal összekötő Eurostar szuperexpresszekre gyakorlatilag minden jegy elfogyott a következő napokra. A cég vasárnap közölte, hogy igyekszik pótlólagos járatokat beállítani, de akiknek nincs lefoglalt jegyük, azoknak azt tanácsolta, hogy ne is menjenek ki a pályaudvarokra

Néhány hétfői Eurostar-vonatra vasárnap még lehetett jegyet kapni, de főként a Business Premiernek nevezett első osztályra, amelynek férőhelyeit egy útra 260 fontért (75 ezer forintért) kínálta a szuperexpresszek üzemeltetője. Turistaosztályon, előre lefoglalt jeggyel normális körülmények között már 59 fontért is át lehet kelni a kontinensre a Eurostar szerelvényein.

A brit királyi posta vasárnap közölte, hogy komoly késésekre kell számítani a transzatlanti légipostai forgalomban, mert az ilyen küldeményeket a cégnek először közúton Spanyolországba vagy Portugáliába kell eljuttatnia, és onnan tudja repülőgéppel továbbszállítani.

A brit légi teherszállítási szövetség vasárnap arra hívta fel a vásárlók figyelmét, hogy néhány napon belül hiányhelyzet alakulhat ki friss gyümölcsből, mert e termékek zöme légi úton érkezik Nagy-Britanniába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×