eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Van, amire a sok C- és E-vitamin sem elég

A nagy adagban szedett C és E vitamin nem előzi meg a terhességi magas vérnyomás kialakulását - állapították meg amerikai kutatók, akik a mintegy ötezer nőt érintő, négy és fél évig tartó teszt eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban számoltak be.

James Roberts, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjával úgy találta, hogy a két vitaminból legnagyobb adagot szedő nőknél tíz százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás várandósságuk alatt azokhoz képest, akik placebót szedtek.

A vizsgálat szerint a nagy mennyiségű, napi 1000 milligramm C vitamin és 400 NE (nemzetközi egység) E vitamin nem csökkentette más problémák előfordulásának arányát sem, így a kis születési súly vagy a császármetszés sem lett ritkább.

A nagy létszámú tanulmányra azért került sor, mert egy kis mintával, 283 nő részvételével lefolytatott korábbi vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a két vitamin nagy dózisban szedve 60 százalékkal csökkentette a preeklampszia kialakulásának kockázatát.

A preeklampszia elnevezésű állapot a terhesség során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg. A kezeletlen állapot akár végzetes következményekkel is járhat a kismamára és a magzatra nézve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×