Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Van, amire a sok C- és E-vitamin sem elég

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nagy adagban szedett C és E vitamin nem előzi meg a terhességi magas vérnyomás kialakulását - állapították meg amerikai kutatók, akik a mintegy ötezer nőt érintő, négy és fél évig tartó teszt eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban számoltak be.

James Roberts, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjával úgy találta, hogy a két vitaminból legnagyobb adagot szedő nőknél tíz százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás várandósságuk alatt azokhoz képest, akik placebót szedtek.

A vizsgálat szerint a nagy mennyiségű, napi 1000 milligramm C vitamin és 400 NE (nemzetközi egység) E vitamin nem csökkentette más problémák előfordulásának arányát sem, így a kis születési súly vagy a császármetszés sem lett ritkább.

A nagy létszámú tanulmányra azért került sor, mert egy kis mintával, 283 nő részvételével lefolytatott korábbi vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a két vitamin nagy dózisban szedve 60 százalékkal csökkentette a preeklampszia kialakulásának kockázatát.

A preeklampszia elnevezésű állapot a terhesség során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg. A kezeletlen állapot akár végzetes következményekkel is járhat a kismamára és a magzatra nézve.