eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mit tud most a magyar borászkirály?

Sokan utálják a "sztárborász" kifejezést, de ha a téma szóba kerül, akkor ők is nagy valószínűséggel Gere Attilát helyezik a képzeletbeli toplista tetejére, vagy legalábbis az élbolyba. Az egyik legismertebb hazai pincészet tulajdonosa a napokban borkóstolót tartott Budapesten.

Melyik a legnépszerűbb magyar borászat? Felesleges így feltenni a kérdést, hiszen sokféle a borkedvelők ízlése. Egy biztos, Gere Attila sokak listáján benne van az első ötben. A népszerűség "átka" időnként azonban őt is eléri: némely borkedvelők éppen a divat tagadásából csinálnak trendet, az ilyen beállítottságú borbarátok pedig a leggyakrabban őt szokták kritizálni.

A "kontrák" érvei között általában az szerepel, hogy a sztárborok túl magas áron kerülnek piacra, a nagyközönség számára kevéssé ismert, szintén nagyra hivatott és többnyire fiatal borászok termékei ezzel szemben kedvezőbb ár-érték arányt képviselnek. Most azonban nem bonyolódunk bele az egyes bordivatok irányainak elemzésébe, visszatérünk Gere Attilához.

A villányi termelő a közelmúltban a Borkollégiumnál vendégeskedett, a kóstolón kilenc borával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az első tétel a 2009-es Olaszrizling volt. Gere Attila a kóstolón elmondta, ő úgy szereti az "olaszt", ha egy kis sauvignon blanc szőlőfajával is meg van bolondítva. Nekem éppen ez a "bolondság" nem tetszett a borban, amely amúgy "színes-szagos", intenzív illatú, jó ivású fehérbor. A pontszám rovatba a 75-ös számot írtam (a maximum 100, de 60 alatti értékeket a "borzalmas lőrék", vagy a hibás borok szoktak kapni), a kóstolón megadott fogyasztói ár 1530 forint.

Az évtized sikertörténete

Következett a Rosé Cuvée 2009. A rosé az elmúlt évtized sikertörténete: kedvelik a fiatalok, imádják a nők, és sok férfi is azt vallja, hogy a legjobb fröccs a "rózsaszín" borból készíthető. Elképesztő számok látnak időnként napvilágot, miszerint a szolidabb méretű családi pincészetek is évente százezres palackszámban lökik piacra roséikat.

Gere Attilánál 150-160 ezer palack az éves rosé-mennyiség, a 600 ezer palack/év körüli teljes kapacitáshoz képest ez nem is kiugró. Ugrik viszont a bor: finom illatok, természetesen gyümölcsös íz, semmi művi (tutti-fruttis) zamat, a kortyban a krémesség is megjelenik - olvasom a jegyzeteim között. A kóstolást vezénylő Mészáros Gabriella szerint ebben az amúgy száraz roséban némi fűszeres édesség is megjelenik. Pontszám 86, ár 1650 forint.

Ennyi a ráhangolás, jönnek a vörösök. A Cuvée Phoenix régi bútordarab, a kezdetektől a kínálat fontos része. A Gere-sorban ez az egyik elérhető árú tétel (egy villányi csúcspincészetnél ez 3250 forintot jelent). A házasítás a kékfrankos és a cabernet fajták elegyítésére épül. Most a 2007-es évjárat van piacon, ez a kékfrankos-cabernet sauvignon-cabernet franc trió mellett pinot noir-t is tartalmaz. A bor az első kortyocskától kezdve nagyon jó. Írogatok a jegyzet rovatba mindenfélét, például finom púderesség az illatban, harmónia, kerekség, gyümölcsös zamatok, de tulajdonképpen annyi is bőven elég, hogy nagyon jó, minden a helyén van. Pontszám 89, ár fentebb.

Bortanárnő

Mészáros Gabriella is dicséri a bort, kiemelve, hogy a különböző bortanfolyamokon oly gyakran és pozitív jellemzőként emlegetett "közepes tannin" mintapéldánya lehetne. A "nagyon jó", illetve a "harmónia és kerekség" megfogalmazása így hangzik egy avatott bortanárnő szájából.

Következik az egyik Gere-klasszikus, a Cabernet sauvignon Barrique. Kicsit furcsán hangzik ez a "név", a másfél évtizeddel ezelőtti viszonyokat idézi, amikor a "barrique" szónak varázserőt tulajdonítottak Magyarországon, volt olyan palack, amelynek különböző címkéin és pitykéin négyszer, vagy akár ötször is szerepelt.

Gere Attila Pincészete amúgy nem vitte túlzásba a névmágiát, de ezen a boron rajtaragadt ez az elnevezés, és saját hagyományaikat kellőképpen tisztelve így hagyták.

A 2007-es "barrik cabszav" hozza az elvárt formát. Kávés-csokoládés zamatok, amelyeket viszont nem kísér durva tölgyesség, ízben felbukkanó fekete ribizli, szolid édességérzet (14,5 százalékos alkohol). Pontszám: 89, fogyasztói ár 4650 forint.

A 2007-es Syrah nagy siker a kóstolón, a közönség lelkesedik, Gere Attila pedig elmondja, hogy ő voltaképpen nem igazán szereti ezt a fajtát, de kíváncsiságból kipróbálta. A lelkesedés ettől nem hűl. Nekem is tetszik a bor, szépen hozza a fajtára jellemző izgalmasságot, egzotikus zamatokat, buja vibrálást. Mindezek mellett a sav-tannin egyensúly is perfekt. Pontszám: 90-91, ár 5325 forint.

Betintázás

Ha valakinek a Syrah nem lenne eléggé egzotikus, próbálkozzon a tempranillo fajtával, a kóstolón mi is ezt tettük. Minden úgy történik, mint a Syrah esetében: lelkes közönség, "fanyalgó" Gere Attila. Õ egy igazán konzervatív borász, mint mondja, neki a spanyolok imádott fajtája, a tempranillo sem lett a kedvence, de a tisztelt törzsvevők "mindig valami újra is vágynak", hát kipróbálta ezt is. Nekem egyébként szimpatikus ez a Gere-féle távolságtartás, hiszen akár gyanús is lehet, ha egy kóstolón a vincellér mind a kilenc boráért egyformán rajong.

A Tinta névre keresztelt, szintén 2007-es tempranillo puha, "krémes" tanninokkal bír, komplex illatában csokoládé és föld. Remek bor, tán egyszer még Gere Attila is megbarátkozik vele. Pontszám: 90-91, ár: 5375 forint.

Utolsó előtti 2007-esként lépett színre a Gere Pincészet üdvöskéje, a Kopar. Igen, ékezet nélkül, hiszen egy ideje a dűlőnevek, pontosabban a földrajzi nevek nem használhatók márkanévként, így a "Kopár" név visszaköltözött a Kopár dűlőbe, a bor pedig lett Kopar...

Sűrű anyag, még kissé nyers, a tannin is erős - jegyzetelem a kóstolólapra. Gere Attila nem rejti hordó alá véleményét, hogy neki pedig ez az egyik kedvence. Mint mondja, a Syrah-Tinta vonalhoz képest ennek mélyebb az íze, és hosszabb az utóíze. A Kopar 2007 jelenlegi állapotában 87 pontot kap, ára 7990 forint. (A bort sokan előjegyzés útján vásárolják, ebben az esetben 5500 forint a fogyasztói ár.)

Az utolsó 2007-es a Cabernet franc Válogatás. Szintén legendás bor, tekintélyes elődökkel. A 15 százalékos alkoholtartalom ellenére harmónia, tökéletes egyensúly jellemzi a bort. Illatban dohány fűszerezi, ízben csokoládé. Nagy élmény. Pont: 93, ár 7250 forint.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×