Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen virsli jó a gyereknek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyártók régóta próbálkoznak egészségesebbé varázsolni a kétes hírnevű virslit - és most úgy tűnik, német kutatóknak ez sikerült.

A németországi Frauenhofer Intézet olyan virslifajtát fejlesztett ki gyerekek számára, amely nélkülöz mindenféle adalékanyagot. Mindössze húsból, vízből és fűszerekből tevődik össze. Ezen kívül különösen alacsony, mindössze tíz százalék a zsírtartalma: a zsírt gyakorlatilag vízzel és sonkafehérjével pótolják - magyarázta a projektvezető, Christian Zacherl a Die Welt című német lapnak.

Az új virsli megalkotása azért volt hatalmas kihívás, mert az egészségtelen adalékanyagok amúgy fontos szerepet töltenek be: tartást, színt és kellemes állagot kölcsönöznek a húsárunak. Ahhoz, hogy olyan terméket hozzanak létre, amely megfelel a virsliről kialakult elképzeléseknek, az előállítóknak fortélyok egész sorát kellett bevetniük.

A kutatók az arányok, fűszerek és hőmérséklet változtatásával kísérletezgettek. A virsli mellett végül öt további terméket is létrehoztak: cabanossi kolbászt, zöldséges mortadellát, kenőmájast, egy sonkafélét és párizsit.

Mivel a zsírszegény termékek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, a gyerekek nyugodtan beleharaphatnak a ropogós virslibe anélkül, hogy testsúlyuk vagy egészségük miatt kellene aggódni.