eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pelikánt láttak a Gellért-hegynél

Egy pelikán tűnt fel a Duna fővárosi szakaszán, a Gellért-hegynél. Valószínűleg a jég és a fagy kényszerítette be Budapestre ezt a hivatalosan gödénynek nevezett, veszélyeztetett madarat, amely nagyon ritkán fordul elő Magyarországon - közölte az InfoRádióval a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Az utóbbi hónapokban több helyen is feltűnt Magyarországon a pelikán két példánya, egyikük a fővárosban. A napokban a Duna fővárosi szakaszán, a Gellért-hegynél látták a madarat.

Berényi Zsombor, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa elmondta, feltehetően a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein ugyanis befagytak a vizek, és a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.

A megfigyelt két madár közül az egyiket még tavaly március végén észlelték Tömörkény közelében, azóta több nagy halastónál is felbukkant. A legtöbbször a Hortobágyon figyelték meg, év végén a bősi vízduzzasztónál látták.

Ismételt feltűnésekből arra lehet következtetni, hogy Magyarországon telel néhány kóborló példány a vonuló madárból, amely amúgy a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Nílus mentén tölti a zord hónapokat - közölte Berényi Zsombor.
A borzas gödény - amit a köznyelv hív pelikánnak - egykor Magyarország területén is költött. A XVIII., de talán még a XIX. században is élt a délkeleti országrészek mocsaraiban. Mára ritka vendéggé vált, elsősorban az Alföldön szokták látni május és július között. Globálisan veszélyeztetett, vörös könyves faj, nem csak a Kárpát-medencében, de Európában is ritka a megjelenése. A legnagyobb fészkelő helye a Duna-deltában van.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×