eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Akik ma élnek, valószínűleg már soha nem fognak átélni ilyen telet"

A hatalmas hóviharok által bénított Washington felett csütörtökre kitisztult az ég, de meteorológusok figyelmeztettek, még nem ért véget a tél, néhány nap múlva folytatódhat a havazás.

A múlt pénteken kezdődött hóviharhullám nemcsak az amerikai fővárosban döntötte meg a 110 éves hórekordot 139 centiméterrel, de Baltimore-ban és Philadelphiában sem esett még soha annyi hó, mint ezen a télen, előbbire 183, utóbbira 178 centiméter hullott.

Washingtonban megkezdődött a hóeltakarítás, a kormányhivatalok és iskolák továbbra is zárva vannak. A közlekedési minisztérium arra kérte az autósokat, lehetőleg ne használják járműveiket, hogy a hókotrók minél előbb megtisztíthassák az utakat.

"Ez szavakkal leírhatatlan (...) azok, akik ma élnek, valószínűleg már soha nem fognak átélni ilyen telet" - fogalmazott az NBC televízióban Glenn Schwartz meteorológus. Elmondta, hogy az 1960-as, illetve az 1978-as tél volt a mostanit megközelítő keménységű, a korábbi rekordok többségét pedig 1888-ban jegyezték fel.

A szerdai vihar Pennsylvania egyes városaira 50-60 centiméter havat zúdított; az I-78-as út egy szakasza járhatatlanná vált, több mint 200 jármű, többségében kamion vesztegelt órákon át.

New Yorkot 30-40 centiméteres hó temette be. Miközben a város hatóságai az utak megtisztításával küszködtek, sok helyi lakos és turista kihasználta, hogy kedvezménnyel lehetett bejutni a broadway-i színházi előadásokra. Az átlag 100 dolláros jegyárak helyett a Wicked című darabot már 61 dollárért meg lehetett nézni, a Mamma Mia! musicalre pedig 31 dolláros jegyeket árusítottak.

Washingtonban, továbbá Maryland és Virginia államban szerdán nem működött a postai kézbesítés, a Pepco, a térség legnagyobb áramszolgáltatója a viharban órákra visszarendelte a hibák kijavításával foglalkozó szakembereit az utakról.

Az Egyesült Államok úgynevezett közép-atlanti térségében több helyen lezártak autópálya-szakaszokat, a városokban ellehetetlenült a közlekedés. Az irdatlan tömegű hó alatt nyögnek a fák, sok helyen letört ágak nehezítik a haladást, villanyvezetékek szakadtak le, és félő, hogy az épületek sok helyen nem bírják a terhelést. A delaware-i Townsendben egy tűzoltóállomást be kellett zárni, miután beszakadt a teteje a hó alatt.

A legfrissebb adatok szerint szerda éjszaka 150 ezer otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás, elsősorban vezetékszakadások miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×