eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csomagolt étel: ne bízzunk az előmosásban!

Az előmosott, készen csomagolt salátát, zöldséget is érdemes fogyasztás előtt újra megtisztítani, hogy elkerüljük a fertőzéseket. Amerikai vizsgálatokból ugyanis kiderült, hogy a sok bennük a baktérium.

Az Egyesült Államok élelmiszer-áruházaiban sokféle zöldség, gyümölcs található "előmosott", sőt "háromszor mosott" feliratú csomagolásban, és a kényelmes, szó szerint kész ételekre szoktatott amerikai vásárlók az utóbbi húsz évben nagyon megkedvelték ezeket a kibontás után azonnal fogyasztható, előmosott salátákat és zöldségeket. A népszerű termékek piaca csaknem hárommilliárd dollárra növekedett az elmúlt években.

A vásárlók szövetsége, amely rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a legkülönbözőbb, mindenkit érdeklő témákról, vizsgálatot végzett az azonnali fogyasztásra előkészített, mosott salátatermékekről. A felmérés során 16 cég 208 készítményét kapták meg a legjobban fölszerelt laboratóriumok azzal a megbízással, hogy állapítsák meg, kimutathatók-e esetleg kórokozó baktériumok a mutatósan csomagolt salátákban és zöldségeken.

Michael Hansen, a szövetség szakértője azért tartotta fontosnak a kutatást, mert "a legtöbb kimutatott baktérium nem jelent egészségügyi veszélyt, de jelenlétük növeli annak valószínűségét, hogy akár halálos fertőzést okozó baktérium, például E.coli vagy szalmonella is van a csomagban".

A megjegyzést alátámasztja az a négy évvel ezelőtt kirobbant eset, amikor csomagolt spenót elfogyasztása után több mint száz ember kórházba került, és közülük három meghalt. A fertőzés okát nem sikerült egyértelműen bizonyítani, de a kórokozó valószínűleg E. coli volt, annak eredete pedig sertések vagy szarvasmarhák ürüléke lehetett.

A most végzett vizsgálat a saláták 39 százalékában mutatott ki székletből származó baktériumokat, 23 százalékban volt enterokokkusz, amely súlyos fertőzést okozhat. A gyógyintézetekben azért is félnek tőle, mert alig van olyan antibiotikum, amely célzottan, önmagában képes elpusztítani, ezért kombinált kezelésre lehet szükség.

A felmérés során spenótot tartalmazó salátákban találták a legtöbb baktériumot, de a fertőzöttség nem függött a csomagolástól: a műanyag zacskó és a papírdoboz tartalma egyaránt lehetett baktériummal szennyezett. Nem volt értékelhető különbség a nagy cégek és a kis, helyi kereskedők terméke között.

Átlagosan mindegyik gyártó négy áruja közül legalább egyben volt aránylag sok E.coli vagy enterokokkusz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×