eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ön tudja, hol a legveszélyesebb a zsír?

A legtöbben nem is tudják, hogy a csípőjük körül kialakult zsírpárnák nemcsak esztétikai szempontból problémásak, hanem az egészségükre is veszélyesek: azt jelzik, hogy a hasüregben elhelyezkedő szervek körül is zsírréteg alakult ki.

Tízből kilenc európainak fogalma sincs arról, hogy a csípője és a hasa körüli zsírréteg kialakulása kapcsolatban állhat a 2-es típusú diabétesz, illetve különféle szívbetegségek megjelenésével - derül ki az egyik fogyókúrás készítményt gyártó cég, a GlaxoSmithKline felméréséből.

Az ilyen zsírpárnák létrejötte annak a jele, hogy a hasüregben elhelyezkedő belső szerveket is zsír veszi körül. Ez az úgynevezett viscerális (zsigeri, hason belüli) zsírszövet, amely hatással van bizonyos proteinek és hormonok termelődésére. Ezek az anyagok aztán gyulladást okozhatnak, ami károsíthatja az artériákat, a májba jutva pedig befolyásolja, hogyan bontja le a szervezet a cukrokat és a zsírokat.

"A legtöbb túlsúlyos ember általában úgy látja, hogy a testképével van probléma, nem az egészségével; pedig nekik is meg kell érteniük, hogy a fogyásnak az esztétikai szempontokon túl az egészségük megőrzése miatt is fontos" - magyarázta a belfasti Queen's Egyetem senior óraadója, Terry Maguire.

A kutatás kimutatta, hogy a derék kerülete jól jelzi, mennyi zsigeri zsírszövet rakódott le a résztvevők testén. A szakemberek rámutattak: a viscerális zsír könnyebben lebomlik, mint a közvetlenül a bőr alatt megjelenő, így már azért is érdemes küzdeni, hogy egy keveset leadjunk a plusz kilókból.

A brit szakértők szerint a nőknél a 80, a fehér és fekete bőrű férfiaknál 94, a dél-ázsiaiaknál pedig a 90 centiméteres derékbőséggel rendelkezők lehetnek veszélyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×