eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

A GPS van olyan veszélyes, mint a vezetés közbeni mobilozás?

A lancasteri és a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusai által készített felmérés szerint az autós navigációs rendszerek is okolhatók a közlekedési balesetek miatt, mivel akárcsak a mobiltelefonok, elterelik a sofőrök figyelmét. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, a GRSP Hungary ügyvezetője úgy véli, nem balesetveszélyesek a GPS-ek, ha azt rendeltetésüknek megfelelően használjuk, azaz indulás előtt terveztetjük meg az útvonalat.

A vezetés közben használt műholdas navigációs berendezések, vagyis a GPS készülékek is potenciális veszélyforrások lehetnek - állítják a lancasteri és a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusai, akik azt vizsgálják, hogy a mobilozás mellett milyen tényezők terelhetik el a vezetők figyelmét.

A Direct Line biztosító hasonló felmérésében minden ötvenedik vezető ismerte el, hogy a GPS miatt balesetet szenvedett, vagy balesetközeli helyzetbe került. A navigációs eszközöket okolják többek között a vezetők hirtelen sávváltoztatásaiért és kanyarodásaiért.

A Tomtom autós navigációs készülékeket gyártó vállalat szóvivője tagadja, hogy a technológia eltereli a vezetők figyelmét. "Két független kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a GPS-re hagyatkozva a vezetők magabiztosabban közlekednek, jobban koncentrálnak és kevésbé feszültek" - mondta.

A GPS kevésbé veszélyes, mint a mobiltelefon, ha valaki rendeltetésszerűen használja, vagyis akkor foglalkozik vele, mielőtt elindul: megtervezi az útvonalat és beállít mindent a készüléken, hogy menet közben már csak figyelnie kelljen rá - mondta az InfoRádiónak a GPS Hungary ügyvezető igazgatója.

Pausz Ferenc hozzátette: nyilvánvalóan az autós navigációs berendezés elvonja a figyelmet a vezetéstől, csakúgy mint a vezetés közbeni beszélgetés vagy evés. Ha valaki menet közben akar valamit beállítani a GPS-én, akkor az már valóban olyan veszélyes lehet, mintha mobilozna.

Ha a vezető a GPS-re hagyatkozik, akkor magabiztosságról már nem igen lehet szó, hiszen ki van szolgáltatva a navigációs rendszernek - állítja a szakértő, aki azonban megjegyezte: ha valaki nem ismeri a környezetet, ahol közlekedik, akkor a GPS nagy segítségére lehet.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×