Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hat háromnapos hétvége lesz 2010-ben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2011 márciusáig kell várnunk a következő négynapos pihenőre, jövőre ugyanis egy ünnep sem esik keddre vagy csütörtökre - írja az Index. 2010-ben négy ünnepnap is hétvégére esik.

 Jövőre be kell érnünk a háromnapos hétvégékkel, ugyanis a következő négynapos pihenő - tehát, hogy az ünnepnap keddre vagy csütörtökre essen - 2011. március 15-e miatt esedékes - írja az Index. Háromnapos hétvégéből a mostani újévivel együtt azonban hat is akad 2010-ben. Ebből kettő, a húsvét- és a pünkösdhétfő természetszerűleg háromnapos ünnepet eredményez. Emellett hétfőre esik március 15-e, valamint november 1-jén mindenszentek napja, augusztus 20-a pedig pénteken lesz.

Október 23-a, az '56-os forradalom napja, valamint május 1-je, a munka ünnepe is szombaton lesz, ám ami ennél is szomorúbb: jövőre a teljes karácsony hétvégére esik. A tíz hivatalos ünnepnapból tehát négy is hétvégén lesz 2010-ben. A pénteki december 24-ét várhatóan december 11-én, szombaton kell majd ledolgozni.

Mindez bármennyire lehangoló, 2011. ebből a szempontból rosszabb lesz. Akkor ugyanis a lehető legkevesebb ünnepnap, mindössze három esik hétközi időszakra. Így bár akkor lesz a már említett négynapos hétvégénk, ezen túl az automatikusan hétfőre eső húsvéton, pünkösdön kívül csak november 1-je és december 26-e esik majd hétköznapra, az összes többi ünnepnap hétvégén lesz.

A térség szinte minden államában több ünnepet tartanak egyébként nyilván, mint Magyarországon, sőt a világ több államában bevett gyakorlat, hogy ha egy ünnepnap hétvégére esik, akkor azt a munkavállalók "lepihenhetik" az ahhoz közelebb eső munkanapon. A hírportál által fellelt információk szerint a szlovákok számítanak a rekordernek, Szlovákiában ugyanis évi 15 munkaszüneti nap szerepel a naptárban, öt állami ünnep és tíz egyéb szabadnap.

A térségben a szlovákokat a horvátok követik 14, majd az osztrákok és a csehek 13-13 ünnepnappal. Ezután jön Szlovénia, ahol ugyan 15 ünnepnap van, ám ebből csak tizenkettő munkaszüneti nap. A térségben tíznél több hivatalos ünnepnap van a lengyeleknél, míg a németeknél az egy állami ünnepnap mellett szövetségi államonként 9-13 munkaszüneti nap van egy évben.

A környező országok közül csak a kilenc szabadnapos Romániában rosszabb a helyzet, mint nálunk. A szerb és ukrán adatokat a pravoszláv egyházi ünnepek miatt nehezebb összehasonlítani, ám Ukrajna például azok közé a korábban már említett országok közé tartozik, ahol a hétvégi ünnepnapokért hétköznap jár pihenés - teszi hozzá az Index.