eur:
390.3
usd:
364.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Újabb gyanúsítottat hallgattak ki Budaházy csoportja ügyében

Újabb gyanúsítottat vett őrizetbe és hallgatott ki a Központi Nyomozó Ügyészség a terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő eljárásban - közölte a főügyész csütörtökön.

Az ügyészség gyanúja szerint Budaházy György 2007. elején egy több személyből álló, Hunnia mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket.

Keresztes Imre közleményében azt írta, hogy szerdán fogták el az újabb gyanúsítottat, egy férfit, vele együtt már 12 gyanúsítottja van a csoportnak, amely az ügyészség szerint bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket.

A most őrizetbe vett férfit azzal gyanúsítják, hogy "a mozgalom katonájaként" 2007 áprilisától folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak különböző támadásokra történő felkészítésében, illetve maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett cselekmények elkövetésére.

2009. április 06-án, egy Budapesten szervezett találkozón a gyanúsított átvett egy futball-labdát, amelybe robbanóanyagot rejtettek és robbantó szerkezettel láttak el, hogy azt április 8-án Miskolcon a társaival egy országgyűlési képviselő ingatlanánál felrobbantsa. A gyanúsított tisztában volt azzal, hogy a robbantásra használni kívánt anyag alkalmas emberi élet kioltására.

A főügyészség bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészülete, valamint robbanóanyag engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal, robbantószerrel visszaélés miatt hallgatta ki a férfit, aki panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) április 8-án Pest megyében elfogott és őrizetbe vett négy embert, az ügyet később átvette a Központi Nyomozó Főügyészség. Ugyancsak a főügyészség jár el a május 15-én elfogott férfi ellen, aki - a megalapozott gyanú szerint - a százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve április 8-án társának egy futball-labdába rejtett bombát adott át, amelyet egy országgyűlési képviselő házánál akart társaival felrobbantani.

Szintén a főügyészség jár el a tavaly szeptember 3-ra virradóra Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi házánál végrehajtott robbantás ügyében, ott 1,5 millió forintos kár keletkezett.

A főügyészség Budaházy Györgyöt gyanúsítja azzal, hogy 2007 elején megszervezte a csoportot. Budaházyt június 17-én vették őrizetbe, a bíróság június 19-én előzetes letartóztatásba helyezte.

A gyanú szerint Budaházy utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István oktatási és kulturális miniszter családi háza elleni lőfegyveres támadást, és az ő utasítására dobtak Kóka János, az SZDSZ akkori elnökének épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. Budaházyt emellett azzal is gyanúsítják, hogy 2009 április elején utasítást adott a bűntársainak arra: helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot, amit egy időben akartak felrobbantani. A bűncselekményt a rendőrség közbelépése akadályozta meg.

Budaházy Györgyöt a főügyészség két rendbeli emberölés előkészületével, robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaéléssel gyanúsítja, valamint "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel".

A főügyészség július 14-én három gyanúsítottat vett őrizetbe az ügyben, két embert a Kóka János háza elleni támadással, míg a harmadik társukat Dér Zsuzsanna lakása elleni támadással gyanúsítják. Az országgyűlési képviselőnő lakása elleni támadással további két embert gyanúsítottak meg, akiket augusztus 11-én vettek őrizetbe.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×