Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglepő, de igaz: kevésbé termékenyek a jóképű férfiak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha egy nő mindenképpen teherbe akar esni, jobb, ha csúnya férfit választ párjául - a vonzó férfiaknak ugyanis kevesebb a spermájuk. Brit kutatók azt is tudni vélik, mi ennek az oka: a csúnya férfiaknak kevesebb lehetőségük van a génjeik továbbadására, így nem kell "spórolniuk" a spermával.

Az Oxfordi Egyetem és a University College London (UCL) kutatói ugyan halaknál és kakasoknál figyelték meg, hogy a vonzó egyedek kevésbé termékenyek, de szerintük ugyanez igaz lehet az embereknél is.

Úgy gondolják, hogy a vonzó férfiak biológiailag arra vannak programozva, hogy minden aktusnál visszafogják a spermatermelést, mert így nagyobb az esélyük minél több nő megtermékenyítésére. A csúnya férfiak viszont kevesebb nővel bújnak ágyba, így nekik nem kell "spórolniuk" a spermával.

A vonzalom az embereknél sokrétű dolog, amelyet egy sor tényező határoz meg. Az ejakulált sperma mennyiségét is minőségét valószínűleg szintén hasonló dolgok határozzák meg, például a vonzó külső és a szexuális partnerek száma, ami a többi fajnál is fontos - magyarázta Sam Tazzyman, az UCL kutatója.

Minél vonzóbb egy hím, annál több nőstény akar vele párosodni, így számára egy-egy párzás jelentősége csökken - vagyis az optimális megoldás a számára az, ha egy-egy párzás során minél kevesebb spermát "pocsékol" el. Ez ugyan csökkenti a megtermékenyítés esélyét egy-egy aktus során, viszont összességében maximalizálja a lehetséges utódok számát - tette hozzá.