eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megöregedni sokkal jobb, mint hisszük!

Jobb memória, jobb egészség és jobb szexuális élet - csak a fiatalok hiszik, hogy az öregkor csupa nyomorúság. Ez derült ki az amerikai Pew Kutatóközpont felméréséből, amelynek során azt vizsgálták, hogy mit várnak a fiatalok az idős kortól - és hogyan érzik magukat valójában az öregek.

Egyáltalán, hány éves kortól számít valaki öregnek? A 18-29 évesek szerint öreg az, aki már hatvan éves. A középkorúak szerint viszont az öregkor hetven évnél kezdődik, míg a 65 évesnél idősebbek szerint csak 74 fölött.

A Pew felméréséből kiderült, hogy nem csak ebben van véleménykülönbség, hanem abban is, mit várnak a fiatalok az öregkortól - és milyen a valóság. A kutatók 18 és 64 év közöttieket faggattak ki arról, hogy szerintük mi történik majd, ha megöregszenek. A 65 évesnél idősebbektől pedig azt kérdezték, hogy mennyiben változott az életük.

Mint kiderült, a 18-64 évesek 57 százaléka hiszi, hogy öregkorában romlani fog a memóriája - ám ezt csupán az idősek 25 százaléka tapasztalta. A "fiatalok" 45 százaléka gondolja, hogy nem lesz majd képes autót vezetni - ez azonban csak 14 százalékban igaz.

A "fiatalok" 42 százaléka fél attól, hogy öregkorában súlyos betegségektől szenved majd - az öregeknek azonban csak a 21 százaléka panaszkodik ilyesmiről. A szexszel sincs semmi baj: hiába retteg a fiatalok 34 százaléka attól, hogy öregkorában nem lesz aktív az ágyban, ez csak az idősek 21 százalékára igaz.

Sőt: egy korábbi felmérés szerint, amelyet a New England Journal of Medicine közölt két éve, a 75-85 éveseknek több mint a fele havonta legalább kétszer szeretkezik - és a többségük utána simán hazamegy autóval.

Ha azt gondolja, hogy mindezen okok miatt az öregek boldogok, akkor igaza van. Több kutatásból is kiderült, hogy az amerikaiak egyre boldogabbak lesznek a kor előre haladtával. Persze a boldogságérzet nem csak az egészségi állapottól és a körülményektől függ, hanem a hozzáállástól is.

A kutatók például alaposan meglepődtek, amikor kiderült, hogy azok a 60-98 évesek, akik korábban súlyos betegségen estek át, sokkal boldogabbak, mint a többiek.

A bajok azonban vitathatatlanul megsokszorozódnak nyolcvanéves kor fölött. A 85 évesnél idősebb megkérdezettek 41 százaléka bevallotta a Pew kutatóinak, hogy romlott a memóriája, és harmaduk gyakran szomorú. De még ez az életkor sem olyan szörnyű, mint amilyennek a fiatalok hiszik: csak a megkérdezettek egy százaléka mondta azt, hogy az élete rosszabbra fordult, mint korábban hitte volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×