eur:
388.81
usd:
360.72
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Hat ok, ami megnezehíti a fejfájás leküzdését

Volt már olyan migrénje, amely közben azt érezte: ezt nem lehet kibírni? Mindent megpróbált: hideg borogatást, ült egy sötét szobában, de semmi sem használt.Ennek számos oka lehet, amelyet gyakran az orvosok sem ismernek fel.

A migrénre hajlamosak agya igen érzékeny és rosszul reagál a változásokra. Ez lehet akár az alvási szokások megváltozása, vagy az étrendé, a szervezet emellett fejfájással reagálhat a menstruációs ciklus felborulására vagy az időjárás-változásra is.

A New York-i Roosevelt Kórház fejfájásközpontjának vezetője elmondta: az Egyesült Államokban mintegy 28 millió ember szenved a migréntől, a hajlam pedig általában öröklődik. Hozzátette azt is: a migrént az orvosok gyakran félrekezelik, mivel nem ismerik fel, pontosan mi váltotta ki azt.

Rossz diagnózis

Gyakran fordul elő, hogy a beteg azt mondja orvosának: akkor van migrénem, amikor esik az eső, az orvos pedig azonnal elkönyveli, hogy az időjárás-változás váltja ki a panaszt. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy a fejfájást gyakran nem csak egy ok válthatja ki.

Jó diagnózis, rossz kezelés

Az sem ritka, hogy az orvos ugyan jó diagnózist állít fel, meg tudja határozni, mi váltja ki a fájdalmat, mégis rossz orvosságot ad a betegnek, például olyat, ami nem elég hatékony, így nem szünteti meg a fájdalmat.

Jó orvosság, rossz dózisban

Az sem mindegy, hogy a beteg mennyit vesz be a hatékonynak ítélt medicinából. A túl kevés gyógyszernek nincs hatása, a túl nagy adagnak viszont a mellékhatásai is erőteljesebbek, így meg kell találni a kellő mennyiséget.

Jó hatóanyag, megfelelő adag, rossz készítmény

Előfordulhat, hogy az orvos megtalálja a megfelelő hatóanyagot a migrén kezeléséhez, és az adagot is jól határozza meg, ám olyan orvosságot ír fel, amely mégsem használ a betegnek, esetleg túl sok mellékhatással jár. A gyógyszerek különböznek, még akkor is, ha a hatóanyaguk azonos. A vivőanyag lehet különböző, erre pedig az egyes emberek eltérően reagálnak.

Megkésett kezelés

Sok kellemetlenséget okozhat a betegnek az az orvos, aki szerint azt javasolja: várjuk ki a végét. A fájdalom megelőzhető, ha az első kellemetlenségnél már bevesszük a megfelelő gyógyszert, és nem várjuk meg, míg elhatalmasodik a migrén. A halogatás két okból is veszélyes lehet: elképzelhető, hogy a gyógyszer később már nem váltja ki azt a hatást, amelyet korai alkalmazásával lehetett volna elérni, másrészt előfordulhat, hogy a készítmény csak egy rövid időre hat, a fájdalom pedig visszatér.

Túl gyakori kezelés

Az orvosnak érdemes tisztáznia betegével, milyen sűrűn jelentkezik nála a migrén és tart igényt a gyógyszeres kezelésre. Elképzelhető ugyanis az, hogy ha hetente kettőnél több alkalommal használjuk a gyógymódot, akkor az egy idő után már nem lesz hatásos.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Egy új dokumentumban a Világbank azt javasolja, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, például a vörös húsok és a tejtermékek támogatására fordított milliárdokat a jövőben olyan éghajlatbarát termékekre költsék el, mint a baromfitenyésztők, a gyümölcs- és a zöldségtermesztők segítése. Az ajánlás egyike a bank számos javaslatának, amelyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatból származó, az éghajlatot károsító szennyezés csökkentésére törekszik, mivel ezek a szektorok felelősek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×