eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb aggasztó jel: a sapka egyre vékonyabb

Aggasztóan csökken az Északi-sark jégtakarójának vastagsága - figyelmeztetnek a NASA űrszondáinak adatai alapján amerikai kutatók. A szakemberek közölték: az Arktisz - 1980-hoz képest - mára az úgynevezett örökjég több mint felét elveszítette.

A legmasszívabb, nyáron is megmaradó örökjég hat éves vagy annál is öregebb, és ennek már a háromnegyede veszett el. A kutatók hangsúlyozták: hiába nem csökkent számottevően az északi-sarki jégtakaró kiterjedése, a lényeg az, ami a felszín alatt történik.

Az Északi-sarkot a Föld jégsapkájaként is emlegetik, amely alapvető szerepet játszik a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, és hatása rendkívül összetett módon az egész bolygóra kiterjed.

A jégtakaró azonban a megfigyelések szerint már három évtizede zsugorodik, s a tudósok egybehangzó véleménye az, hogy ennek oka a főként emberiség okozta globális felmelegedés.

Az Északi-sark olvadása ugyan nem okoz tengerszint-emelkedést, mint a gleccsereké Grönlandon vagy az Antarktiszon, de hozzájárul a globális felmelegedéshez, mivel a napsugarakat visszaverő fehér jeget a nap hőjét elnyelő sötét tengervíz váltja fel.

A kutatók a műholdak adatai alapján az Antarktisz állapotát is felmérték, de ezt nem találták olyan aggasztónak, bár erőteljes melegedést állapítottak meg.

Az Arktisz és az Antarktisz fő különbsége, hogy míg az előbbi szárazföld övezte tenger, az utóbbi tenger övezte földrész.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×