Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiszorítja a technika a párt a hitvesi ágyból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A párok negyede rendszeresen külön ágyban alszik - derült ki egy brit felmérésből. Nem az elhidegülés vagy a horkolás az önként választott magány oka - hanem a technika.

Brit alváskutatók felmérése szerint a párok kilenc százaléka állandóan, további 16 százaléka pedig havonta legalább egyszer nem osztja meg társával a hitvesi ágyat, méghozzá azért, mert nyugodtan akar aludni.

A technika ugyanis betört a hálószobába: a megkérdezett 1400, a legkülönbözőbb korosztályba tartozó brit nyolcvan százaléka használ valamilyen elektronikus kütyüt az ágyban.

Három emberből egy telefonál vagy emailezik lefekvés előtt, minden ötödik az interneten szörföl, számítógépes játékot játszik vagy zenét hallgat az ágyban - lehetetlenné téve ezzel a párja számára az alvást.

A megkérdezettek egyötöde villanyoltás előtt kezdi el tölteni a mobiltelefonját vagy valamilyen más elektronikus készüléket - viszont csupán minden tizedik fordítja imádkozásra a lefekvés előtti utolsó perceket.

Az ágy- és matracforgalmazók által támogatott Sleep Council munkatársa a felmérés eredményével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniában ma már annyira elterjedt az internet és a mobil, hogy emiatt a szokásosnál sokkal "zsúfoltabbá" vált a lefekvés ideje.

Érdekes módon különösen a fiatalok nem szeretik zavarni a párjuk nyugodt álmát, és meggyőződésük, hogy a külön alvás egyáltalán nem jelenti a kapcsolat válságát.

A londoniak különösen szeretik, ha nem zavarja meg semmi az alvásukat - a főváros lakóinak 39 százaléka alszik rendszeresen egyedül. A yorkshire-iek és a skótok ellenben inkább tűrnek a romantika kedvéért; közülük csak 14, illetve 16 százalék menekül el rendszeresen a hitvesi ágyból egy jó alvás reményében.

Kiderült az is, hogy a tipikus brit felnőtt hétköznap este 10 és 11 között olt villanyt, csak a megkérdezettek hetede éjjeli bagoly, aki hajnali egyig ébren van. Nyolcból viszont csak egy brit fárad el annyira, hogy 9 körül beájuljon az ágyba - érdekes módon a legtöbbjük 25-34 év közötti fiatal.

A férfiak 37 százaléka alszik pizsamában, negyven százalék pucéran. Mindössze minden századik ragaszkodik még mindig a hálóinghez.