eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Praktikus jó tanácsok szülőknek - a szexuális felvilágosításról

Nincs olyan szülő, aki ne rettegne attól, hogy fel kell világosítania kamasz gyermekét a szexről, sem pedig olyan tinédzser, akit ne törne ki a frász, mikor az örege bejelenti, hogy "ideje lenne megbeszélnünk valamit". Kedves szülők, van egy jó hírünk - és egy rossz.

A jó hír az, hogy a kínosnak tűnő kérdésekről - például a maszturbációról és az óvszerhasználatról - folytatott gyakori beszélgetések eredményeként a szülők közelebb kerülnek kamasz gyermekeikhez, és könnyebben meg tudnak velük beszélni egyéb problémákat is - derült ki egy amerikai kutatásból.

A lényeg a gyakoriság! "Nem igaz, hogy elég egy nagy levegőt venni, és egyetlen hosszú beszélgetéssel letudni a szexuális felvilágosítást. A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy ezt a beszélgetést többször is le kell folytatni" - hangsúlyozta Steven Martino, a RAND Corporation szociálpszichológusa, a kutatás vezetője, aki az eredményről a Pediatrics című amerikai szaklap márciusi számában írt hosszú cikket.

Martino egy éven keresztül vizsgált 300, 10-15 éve közötti gyereket és a szüleiket. Kifaggatta őket, milyen gyakran beszélgetnek a szexről, a nem kívánt terhességről, a védekezésről, a szexuális úton terjedő fertőző betegségekről. A legpozitívabb eredményekről azok a családok számoltak be, akiknél egy évben legalább tízszer szóba kerülnek ilyen kérdések.

A kutató azt nem vizsgálta, mennyit tanulnak a gyerekek ezekből a beszélgetésekből, csak azt, hogy azok eredményeként közelebb kerülnek-e a szüleikhez, és mennyivel könnyebben tudnak egymással kommunikálni.

"Minél gyakrabban visszatérnek bizonyos a témákra, annál jobb, s ez különösen igaz a szexuális kérdésekre, amelyekkel kapcsolatban a gyerekek tapasztalatai és elképzelései folyamatosan változnak" - hangsúlyozta Martino, akinek arra is vannak ötletei, hogyan lehet ezeket a beszélgetéseket minél kevésbé kényelmetlenül lefolytatni.

Először is a gyereknek nyugodtan megmondhatjuk, hogy kényelmetlen számunkra a szexről beszélni vele, de mit tegyünk, muszáj megtudnia bizonyos dolgokat. Az is megkönnyíti a dolgunkat, ha hagyjuk, hogy a gyerek irányítsa a beszélgetést; hadd kérdezzen arról, ami valóban érdekli, mi pedig csak erre a kérdésre válaszoljunk.

Harmadszor kezdjük el a felvilágosítást minél korábban, már óvodás korban, amikor még a kérdések is sokkal könnyebbek, például: "Hogyan jön ki a baba az anyukája hasából?"

Ha a gyerek hozzászokik, hogy lehet ezekről a kérdésekről beszélni, bátrabban mernek sokkal nagyobb, riasztóbb problémákkal is a szülőkhöz fordulni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×