eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az öngyilkosságba hajszoló 47 centi

Azok a fiúgyermekek, akik születésükkor igen kicsik, sokkal nagyobb eséllyel lesznek öngyilkosok felnőttként, mint nagyobb társaik. Még akkor is, ha a magasságkülönbséget gyermekkorukban behozzák - állapította meg egy kutatás.

Felnőttként nagyobb eséllyel követ el öngyilkosságot az a fiúgyermek, akinek testhossza születésekor nem éri el a 47 centit. A magzati növekedés ugyanis hosszú távú hatással lehet az agy kémiájára - derül ki svéd kutatási eredményekből.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói az 1973 és 1980 között született fiúgyermekek adatait vetették össze azokkal a számokkal, amelyek az 1999-ig elkövetett öngyilkosságokról szóltak. Összesen 759 öngyilkosságot vizsgáltak meg, amelyeket többnyire fegyverrel vagy késsel követtel el, az illető esetleg vonat elé lépett vagy leugrott egy magas épület tetejéről.

Kiderült, hogy a születési méret és az öngyilkosság között igen szoros volt a kapcsolat, de a kisebb súllyal születettekre is jellemzőbb a szuicid hajlam, mint a nagydarab gyermekekre. Normál testhossznak a kutatók az 51 centimétert tekintették, a rizikós szintnek pedig a 47 centi alattit. A súly esetében a 2500 gramm volt a határvonal.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy gyakrabban végeznek magukkal azok is, akik felnőttként élnek alacsonyabb testűként, mint az átlag.

A vizsgálat készítői szerint mindezért a szerotonin nevű hormon okolható, amelynek alacsony szintje az agy egész élethosszig tartó működésére hatással lehet. Kisebb testű babát általában azok az anyák szülnek, akik a terhesség alatt dohányoznak, a megengedett igen alacsony szintnél több alkoholt fogyasztanak, szegényes koszton élnek, esetleg kábítószereznek.

A vizsgálati eredmények által az orvosok a jövőben több segítséget nyújthatnak a várandós anyáknak ahhoz, hogy már a magzati korban javítsák gyermekeik életkilátásait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×