eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rossz hír a dohányosoknak: nem csak rákot, kopaszságot is okozhat!

A dohányzás legalább ötvenféle betegséget, például tüdőrákot és impotenciát okozhat. Most kiderült, hogy a férfiak meg is kopaszodhatnak miatta.

A férfiak kétharmada kisebb-nagyobb mértékben megkopaszodik idősebb korára. Ez nagyrészt a férfi nemi hormonokkal van összefüggésben, de mint most kiderült, a kopaszodásban a dohányzás is szerepet játszik.

Az egyik tajpeji kórház orvosai 700-nál több, negyven év fölötti férfit vizsgáltak meg, és megállapították, hogy valaki minél többet dohányzik, annál kevesebb a haja.

Mindegyiküket kifaggatták arról, mikor kezdett kopaszodni, illetve dohányozni, és arról is, voltak-e kopaszok a felmenőik között. Lemérték a magasságukat és a súlyukat, és vért is vettek tőlük.

Az eredmények elemzésekor kiderült, hogy a korral csökken a haj sűrűsége, de a kínai férfiakat még így is kevésbé veszélyezteti a kopaszság, mint a fehérbőrűeket.

A leszokás sem segít

Egyértelmű kapcsolatot mutattak ki ugyanakkor a dohányzás és a kopaszság között: azok, akik legalább egy csomag cigarettát szívnak naponta, kétszer akkora eséllyel kopaszodnak meg, mint a nem dohányzók.

A veszély ráadásul nem is küszöbölhető ki azzal, ha valaki abbahagyja a dohányzást.

A kutatók feltételezik, hogy a dohányzás vagy a hajtüszők genetikai állományát károsítja, vagy esetleg a hajhagymák sejtjeit.

Általában a harmincas éveikben kezdenek a férfiak kopaszodni, s érdekes módon a hajlam inkább anyai, mint apai ágon öröklődik. S bár azt mondják, hogy a kopaszság a férfiasság jele, az "áldozatok" önbecsülését nagyban rontja.

Gyógymód sincsen rá, bár vannak tabletták és krémek, amelyek elősegítik a haj újbóli kinövését. Sokan annyira nem bírnak beletörődni a kopaszságba, hogy inkább vállalják a hajbeültetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×