eur:
388.97
usd:
363.39
bux:
68177.52
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szex gyerek nélkül, gyerek szex nélkül

A fogamzásgátló tabletta feltalálója szerint a közeljövőben minden nőnek lehetősége lesz arra, hogy lefagyasztassa petesejtjeit, és akkor vállaljon gyermeket, amikor szeretne. Carl Djerassi szerint ennek kedvező hatása lesz a társadalomra.

A fogamzásgátló tabletta elhozta a gyermek nélküli szexet, a pirula megalkotója pedig úgy véli, hogy a fejlett világ egy újabb kulturális forradalom felé halad: a jövő a szex nélküli gyermekvállalásé.

"A következő 30-50 évben a fejlett nyugati világban élő nők jelentős része lefagyasztatja a petesetjeit, és akkor használja őket, amikor megfelelőnek érzi az időpontot" - véli a professzor.

Carl Djerassi hangsúlyozza: rég elmúltak azok az idők, amikor a nők csak a gyerekneveléssel foglalkoztak, ma már képzettebbek, függetlenebbek, egészségesebb és tovább élnek, így ha a tudomány lehetővé teszi, nyugodtan vállalhatnak gyermeket akár ötvenes és hatvanas éveikben is.

Áthidaló megoldás

A nők biológiailag 18-20 éves korukban a legalkalmasabbak a gyermekszülésre, de nagyon sokan ekkor kezdik el felsőfokú tanulmányaikat, ami után karriert szeretnének építeni, így a gyermekvállalás ideje egyre jobban kitolódik.

Az anyagi és más szempontok mellett ennek is szerepe van abban, hogy a fejlett világban a nők nem hoznak világra annyi gyermeket, amennyit szeretnének, hiszen egész egyszerűen kifutnak a termékeny korból. Carl Djerassi úgy véli: a petesejtek lefagyasztása révén ez a probléma kiküszöblhető.

Az utóbbi néhány évben sokat fejlődött az eljárás technikája, ma már képesek megakadályozni, hogy a jégkristályok megrongálják vagy elpusztítsák a sejteket.

Kevesebb komplikáció

Bár sokan vitatják, hogy jó-e, ha a nők idősebb korukban szülnek gyermeket, Carl Djerassi bizakodó, szerinte így csökken majd a nem kívánt gyermekek száma, minden gyerek akkor születhet meg, amikor az anya a legjobban szeretné és a legjobban képes gondoskodni róla.

Ráadásul, a petesejtek tárolásának köszönhetően nem fenyegetnek azok a komplikációk, például a Down-kór kialakulása, amelyek ma egy 35 évnél idősebb nő terhessége esetén léphetnek fel - hoz még egy érvet elképzelése mellett a professzor.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×