eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hosszú börtönbüntetést kaphat a részeg graffitis

Akár 75 év börtönbüntetést is kaphat Thaiföldön az a svájci férfi, aki a helyi törvények szerint felségsértést követett el, amikor festékkel mázolta össze az uralkodó képmásait.

Thaiföld a külföldiek számára általában a mosoly országa, a külföldit - vagy más néven farangot - kedvesen fogadják, a rendőr tiszteleg, az eltévedt utazót útba igazítják az utcán.

Egy dolog azonban a thai-ok számára szinte szent, és ez a királyi család, illetve maga a 60 éve uralkodó király személye. Nem csak a hagyomány tiltja, hogy bírálják, de a törvények is.

Az országba látogatók számára ez már az útikönyvek első néhány oldalán kiderül, de valószínűleg épp ezeket az oldalakat lapozta át a svájci Oliver Jufer, vagy éppen dacból cselekedett.

A már tíz éve az országban élő 57 éves férfit azután tartóztatták le, hogy decemberben festékszóróval fújta el Bhumbiol Aduljadey király több portréját.

A vádlott egy vidéki bíróságon tartott tárgyaláson elismerte tettét, ezzel együtt az öt cselekmény miatt akár 75 év börtönbüntetést is kaphat a szigorú felségsértési törvény értelmében.

A részeg graffitis valószínűleg nem szerzett jó pontokat azzal sem, hogy éppen a király születésnapján, december 5-én támadt kedve lefújni a portékat.

Az egyik észak-thaiföldi város bírósága előtt összegyűlt riporterek szerint a bíró el akarta őket távolítani és megjegyezte: nem akarja, hogy a thai nép tudjon az ügyről.

Maga a király ugyanakkor a közelmúltban arra utalt, hogy ha nem lehet őt bírálni, az azt sugallja, mintha nem is lenne ember. Az uralkodó hatalmas tiszteletnek örvend az országban, ugyanakkor a napi politikába nem szól bele.

A BBC szerint időről-időre előfordul, hogy külföldiek felségsértési ügyekbe keverednek. Eddig általában még a teljes büntetés letöltése előtt csendben hagyták távozni őket az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×