eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jamie Oliver sikeres, de nem teljesen

Jamie Oliver, a világhírű angol tévé-szakács 2005-ben határozta el, hogy egészségesebbé és ízesebbé teszi az iskolai étkeztetést. A gyerekek rosszminőségű nyersanyagokból rosszul elkészített ételeket ettek. Jamie egy londoni iskolában, tévé-sorozat keretében mutatta be, milyen étrendet kellene bevezetni. Végül a szülők 300 ezer aláírással terjesztettek beadványt Tony Blair miniszterelnök elé, aki 280 millió fontot teremtett elő Jamie Oliver-féle étkeztetési reform általános bevezetésére. Pénz tehát volt, de mi az eredmény?

Az "Etessetek engem jobban" elnevezésű mozgalom sikeresnek mondható, bár nem működik százszázalékosan. Jamie Oliver belátja, hogy az iskolai főzőasszonyok átképzése hosszú folyamat.

Szerette volna azt is, ha minden gyerek főzőoktatásban részesül, kellő magyarázattal a kalóriákról és vitaminokról, de ez végképp nem valósult meg. A tanügyi hatóságok azonban megváltoztatták a szabványokat.

Előírták például, mennyi vasat és kalciumot kell tartalmaznia az új étrendnek, s igyekeznek száműzni a hizlaló, egészségtelen ételeket. Egyre nagyobb a gyerekkori kóros elhízás veszélye, aminek okozója lehet a sok tészta, csoki, ropi, hasábburgonya és mesterséges anyagokkal készült üdítőital.

Kövér gyerekből kövér felnőtt lesz


A kövér gyerekek hetven százalékánál valószínűsíthető, hogy kövér felnőtt lesz belőlük, akinek azután tönkre megy a szíve, s könnyebben lesz rákos. Az a baj, hogy a kisiskolások nagyon szeretik az egészségükre káros ételeket.

Jamie Oliver ezért mutatta be, hogy ízléses tálalással hogyan lehet például fokozottabb salátafogyasztásra csábítani őket. De nehezen fogadják el, hogy a gyenge minőségű, ám laktató tészta helyett gyümölcsöt egyenek édességként.

Kétségtelen, hogy az egy főre eső költséget kissé növelni kellett, ám Jamie Oliver pontosan kidolgozta, miként lehet megfizethetővé tenni új étrendjét. Anglia persze szerencsés ország, mert olcsó a hal és tömeges a gyümölcsbehozatal az év minden szakában.

Azt mindenesetre elérte a népszerű tévészakács, hogy étkeztetési elgondolásait immár egyetemi szinten elemzik a szakértők és ezek rendszeresen konzultálnak a tanügyi illetékesekkel a teendőkről.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×