INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Egyre több gyerek hal meg autóbalesetben

Infostart

Egy amerikai felmérés szerint egyre több túlsúlyos gyerek egyszerűen nem fér bele az autókban használt gyerekülésekbe. Míg egy átlagos gyerekülést maximum 18 kilóra terveznek, addig az amerikai 3 évesek 5 százaléka nehezebb ennél. A magyar rendőrség még nem találkozott a problémával, a gyermekgyógyász szerint azonban sok érintett gyerek van Magyarországon is.

Az amerikai gyermekgyógyászati szaklapban megjelent kutatás szerint nemcsak a kisebb gyerekeket érinti a probléma, de a picit nagyobbakat is, akik közül sokak az úgynevezett magasító üléseket sem tudják használni, mert súlyuk meghaladja az ilyen üléseknél tervezett 45 kilogrammos maximumot.

A legkézenfekvőbb megoldás a nagyobb gyerekülések és magasító ülések gyártása lenne. Szamosi Tamás, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság Európai Szekciójának vezetője szerint ez csak technikai dolog.

Egyre nagyobb gond

A gyermekgyógyász-táplálkozástudós szerint a fejlett világban egyre komolyabb problémát jelent a gyerekek elhízása, amelyet elsősorban nem a rossz táplálkozás, hanem a mozgáshiány, a számítógép és a tévé előtt eltöltött egyre több idő okoz.

A szakember szerint a magyar gyerekek 7-8 százaléka elhízott, ami azt jelenti, hogy ma kétszer annyi a túlsúlyos gyerek Magyarország, mint korábban. Az elhízás pedig egyre többször már fiatalon is komoly egészségügyi problémákhoz vezet.

Szamosi Tamás szerint egyáltalán nem túlzás, amit az amerikai szakemberek állítanak, csak éppen Magyarországon még nem készült felmérés a problémáról. A gyermekgyógyász saját páciensei között is van például olyan 14 éves gyerek, aki a magasító ülésre már nem fér rá, magassága azonban még nem éri el a 160 centit, így nem tudja a felnőtt biztonsági övet sem használni.

A magyar rendőrség még nem találkozott a jelenséggel

A magyar rendőrség egyelőre nem találkozott a kihízott gyermekülések problémájával - mondta az InfoRádiónak Pausz Ferenc rendőr alezredes, hozzátéve, hogy ennek ellenére a probléma valószínűleg Magyarországon is jelentkezik, de nem olyan szinten, ami felvetné a szabályozás megváltoztatását.

Ha egy gyermek túl kövér, és nem fér bele a gyerekülésbe, akkor meg kell próbálni magasító ülést tenni alá - tanácsolja az Országos Rendőr-főkapitányság osztályvezetője. Ha a magasító ülést is kihízta, akkor esetleg az jelenthet még megoldást, hogy sok autóban ma már állítható biztonsági öv magassága.

Egyre több gyerek hal meg autóban

A rendőrség azonban azon túl, hogy a közúti ellenőrzéseknél elnézően kezeli az ilyen eseteket, nemigen tud mit tenni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság osztályvezetője szerint Magyarországon egyelőre nem olyan rossz a helyzet, mint az Egyesült Államokban, ahol az autóbaleset a gyermekkori halálozások vezető oka. Bár az utóbbi 4-5 évben Magyarországon is megfordult az a tendencia, miszerint inkább gyalogosként, vagy biciklizés közben érte baleset a gyerekeket, és ma már többen halnak meg autó utasaként - tette hozzá Pausz Ferenc.

Megfelelő biztonsági ülésben a rendőr alezredes szerint a gyerekek 80-90 százaléka túléli a baleseteket.

Kapcsolódó hang

Pausz Ferenc a rendõrség tapasztalatairól
 
Szamosi Tamás a gyerekek elhízásáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018