eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás Rádió

Így üzleteltek a hamis nyelvvizsga- és érettségi igazolványokkal

Hamis bizonyítványokkal üzletelő férfi és megrendelői ellen emelt vádat közokirat-hamisítás bűntette miatt a Veszprémi Járási Ügyészség.

A vádirat szerint az ügy 44 éves, Békés megyei illetőségű vádlottjának ismeretlenül maradt társa 2018 őszén különböző internetes fórumokon nyelvvizsga-bizonyítványt hirdetett eladásra. A jelentkezők a megadott email címen léphettek kapcsolatba a hirdetővel, aki részletes tájékoztatást adott a bizonyítvány elkészítéséhez szükséges adatokról, annak áráról, illetve az átvétel helyéről. Ezt követően a Békés megyei férfi vette fel a kapcsolatot a megrendelőkkel, és adta át nekik a hamis bizonyítványokat.

A Veszprém Megyei Főügyészség közleménye szerint 2019 márciusában egy 39 éves polgárdi férfi 360 000 forintért a felesége nevére rendelt középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt, melyet néhány héttel később egy budapesti üzletközpont parkolójában kapott meg a 44 éves vádlottól. A polgárdi férfi később a hamis okiratot a veszprémi egyetemen benyújtotta, azonban az oktatási hivatal nyilvántartásával történő egyeztetés során kiderült, hogy a bizonyítvány hamis.

A férfitől nemcsak nyelvvizsga, hanem érettségi bizonyítványt is lehetett szerezni, miként azt 2019 áprilisában egy 43 éves veszprémi férfi is tette, aki 180 000 forintot fizetett az okiratért. Az elkövető a bizonyítványt otthon tárolta, majd miután értesült a büntetőeljárásról, azt megsemmisítette. Ezen túl a férfi 34 éves párja megadta a nővérének a bizonyítvány-hamisítók elérhetőségét, aki hamis angol középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt rendelt 380 000 forintért, és azt 2019 októberében a veszprémi egyetemen be is nyújtotta. Az egyetemen történt ellenőrzés során azonban ekkor is kiderült, hogy a bizonyítvány hamis.

Az ügyészség a vádiratában a hamis bizonyítványokkal üzletelő férfival szemben végrehajtandó, míg a három megrendelővel szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a Veszprémi Járásbíróság a bűncselekménnyel megszerzett 920 000 forint erejéig az eladóval szemben vagyonelkobzást is rendeljen el. A negyedik vádlott esetében, aki a hamisítókkal történő kapcsolatfelvételben segítette testvérét, az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×