eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Új trükkel próbálják kifosztani az időseket

Ez a módszer váltotta a főként nyugdíjasok átverésére szakosodott, kamu árubemutatós hálózatokat, amelyeknek ezrek estek áldozatul.

Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és csalinak az első csomagot ingyenesen ki is szállítják - írja a Blikk. A trükk abban van, hogy a megrendeléssel a vásárló egyúttal beleegyezik abba is, hogy később – többnyire havi rendszerességgel – automatikusan újraküldjék a terméket, ami mellé már csekket is mellékelnek, amelynek összege több tízezer forint is lehet.

Ha a befizetés elmarad, a vállalkozás egyszeri felszólítás után behajtócégen keresztül próbálja érvényesíteni a követelését, egyéb költségeket, késedelmi kamatot is felszámítva.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy az új értékesítési formákat kiemelten ellenőrzi a hatóság. Arra kérik a fogyasztókat, feltétlenül jelezzék a kormányhivataloknál, ha megtévesztő, visszaélésszerű gyakorlattal találkoznak, mert ezzel segítik a hatóság munkáját.

Fontos tudni, hogy az efféle esetekben is megilleti a vásárlót a 14 napos elállási jog. A fogyasztóvédelmi hatóság pedig árubemutatóval vagy telefonos értékesítéssel kapcsolatos jogszabálysértés esetén 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 15:12
×
×
×
×