eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

BKV-ügy: teljes körű vallomást akar tenni Fuzik Zsolt

Ártatlannak vallja magát a BKV előzetes letartóztatásban lévő volt informatikai igazgatója, aki egyúttal időpontot is kért az ügyben eljáró ügyésztől, hogy teljes körű vallomást tehessen - közölte Fuzik Zsolt ügyvédje.

Kádár Judit sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy valóban léteznek-e azok a sajtóhírekben említett hang- és képfelvételek, amelyeket állítólag ügyfele készíthetett a BKV gyanús ügyeiben érkező politikai kérésekről. Azt viszont hangsúlyozta, hogy azok létének vagy nemlétének "semmi köze nincs, és nem is lehet" az ügyhöz.

"Ha léteznek is ezek a felvételek, ezért egy jogállamban senkit nem lehet előzetesben tartani. Vagy mégis?" - tette fel a kérdést az ügyvéd.

Kádár Judit kitért arra is, hogy jelenleg semmilyen nyomozati cselekmény nem zajlik védence ügyében, ők viszont időpontot kértek az illetékes ügyésztől, hogy Fuzik Zsolt teljes körű vallomást tehessen.

Az ügyvéd úgy fogalmazott, hogy a BKV volt informatikai igazgatója ellen "nincs, és nem is lehet semmilyen bizonyíték az ügyben". Felhívta a figyelmet, hogy az őrizetbe vételt követően ők tettek bizonyítási indítványt, amelynek során Fuzik Zsoltot szembesítették volna az ügy érintettjeivel, de erre nem került sor.

Megjegyezte, a rendőrség sem vonta kétségbe, hogy valós értéket képvisel az az úgynevezett szerződésnyilvántartó rendszerprogram, amelyre 28 millió forintos szerződést kötött a BKV. Hozzátette, hogy ügyfelének a program elkészítéséről szóló pályázat során sem döntési, sem aláírási jogköre nem volt.

Az ügyet ismertetve azt mondta, hogy miután a programra valóban igény volt, ezért a BKV jogi osztályának kérésére - Kocsis István vezérigazgató jóváhagyásával - a cég műszaki vezérigazgatóságának közbeszerzési csoportja írta ki a pályázatot.

Kádár Judit elmondása szerint az informatikai főosztály csak kiszolgáló szerepet játszott a program megtervezésénél, ellenőrizte, hogy a program jól működik-e, majd beillesztette azt a BKV belső számítógépes rendszerébe. Hangsúlyozta, hogy ezeket a feladatokat sem Fuzik Zsolt, hanem a helyettese végezte el.

A BKV Szegeden bujkált volt informatikai igazgatóját február 4-én a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) nyomozói és az RRI "Sólyom" bevetési alosztálya fogta el.

A Budai Központi Kerületi Bíróság február 5-én döntött Fuzik Zsolt előzetes letartóztatásáról. Az ügyészség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a "gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés" bűntette miatt indult eljárásban F. Zsolt előzetes letartóztatásának elrendelését azért kezdeményezte, mert álláspontja szerint a kényszerintézkedés a szökés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt indokolt.

A BKV január 7-én közölte az MTI-vel, hogy rendkívüli felmondással megszüntette Fuzik Zsolt informatikai igazgató munkaviszonyát.

A vesztegetési ügy tavaly december 4-én pattant ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában. A székházat megszálló rendőrök egy informatikai szerződést kerestek először. A feltételezés szerint a 28 millió forintos szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot. Ezt vehette át a szintén 4-én, egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten ért BKV-s jogi igazgató, Sziebert György.

Az üggyel összefüggésben Rényi-Vámos Krisztinát, a Budapest Airport Zrt. jogi vezetőjét és Sziebert Györgyöt letartóztatták. Mindkettejüket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A rendőrség ezután többször kereste Fuzik Zsoltot, a BKV informatikai igazgatóját, aki azonban az idézésekre nem jelent meg, mert állítása szerint Ausztriában síelt és közben megbetegedett.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×