Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Salgótarjáni mészárlás: bárkinek lehet szamurájkardja vagy bozótvágója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bozótvágó késsel gyilkolt meg tegnap este egy férfi két embert Salgótarjánban. Bár az első hírek szamurájkardról szóltak, mind a két fegyverre igaz, hogy nem érvényesek rájuk a tartási szabályok. Bárki vásárolhat és tarthat az otthonában akármennyi szamurájkardot és bozótvágó kést, csak közterületre nem viheti ki azokat - mondta az InfoRádiónak az eset kapcsán Rózsa Olivér nemzetközi fegyverszakértő az InfoRádiónak elmondta, a szamurájkardra

A közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek számít az a fegyver, amellyel egy 27 éves férfi hétfőn este megtámadott és megölt két embert - mondta az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi fegyverszakértő. Az egyik áldozatnak a koponyáját hasította ketté, a másiknak pedig csuklóból levágta a kezét.

Rózsa Olivér elmagyarázta, hogy a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé tartozik az, olyan fegyver, amelynek a szúróhosszúsága vagy a vágóéle meghaladja a nyolc centimétert, de ide sorolható a rugós kés és a dobócsillag is.

A szakértő elmondta: a hatályos jogszabály értelmében ilyen eszközt tilos közterületen (így utcán), nyilvános helyen és tömegközlekedési eszközön birtokolni, csak otthon, amely magánterületnek számít.

Hozzátette: a jogszabály azt nem korlátozza, hogy ki birtokolhat ilyen eszközt, vagyis azt bárki bárhol megvásárolhatja.

Hanganyag: Szépvölgyi István